Home Info Biće duplo više čelika

Biće duplo više čelika

redakcija

Proizvodnja na Visokoj peći broj jedan u Železari Smederevo, koja je ugašena pre nekoliko godina, biće pokrenuta sledeće nedelje, a očekuje se dupliranje proizvodnje koja je sada na nivou od oko 80.000 tona mesečno.

Reprezentativni sindikati Železare Smederevo smatraju da je pokretanje druge peći signal da se fabrika oporavlja i očekuju više posla, veći plasman i profit.

– Pokretanje druge visoke peći otvara nove mogućnosti, jer je kapacitet "jedinice" veći od visoke peći "dva", koja je do sada bila u pogonu. Na prvom mestu, to je veća proizvodnja. Ukoliko sve bude išlo po planu i bez teškoća, proizvodnja može biti i duplirana – kaže Siniša Prelić, predsednik Samostalnog sindikata Železare Smederevo.

Kapacitet visoke peći "jedan" koja je zaustavljena još u vreme "Ju-Es stila", je 75.000 tona. Projektovani kapaciteti fabrike, kada su obe peći u punom radu, iznose 2,2 miliona tona godišnje.

Trenutno, fabrika proizvodi oko 80.000 tona mesečno, kaže predsednik Samostalnog sindikata. Prema informacijama ovog sindikata, sirovina ima dovoljno, i već u ovom trenutku Železara može da radi sa obe peći.

Prelić nema sumnje da će ovo doneti dobrobit čitavoj srpskoj industriji i privredi, a ne samo Železari.

– Ovo će značiti i "Elektroprivredi" i "Železnicama Srbije", našim dobavljačima, i svima koji posluju sa fabrikom, a te firme zapošljavaju na hiljade radnika – kaže Prelić.

Prodati proizvedeni čelik biće izazov za menadžment "HPK inženjeringa", posebno jer stanje na svetskom tržištu čelika nije idealno.

TURBULENTNO

– Tržište čelika i dalje je turbulentno, situacija nije dobra. Nadamo se da menadžment ima plan i kupce, jer nikako ne bi bilo dobro da povećavamo proizvodnju, a nemamo ugovorenu prodaju – kaže Mileta Gujaničić, predsednik sindikata metalaca.

Zaduvavanje peći očekuje se 7. oktobra, dok bi dva dana kasnije, 9. oktobra iz nje trebalo da poteče prvo sirovo gvožđe.

J.Ilić

Izvor: Večernje novosti

0 komentara
0

Slične vesti

Ostavi komentar

error: Sadržaj je zaštićen !!