Home InfoDruštvo Baka Javorka proslavila stoti rođendan

Baka Javorka proslavila stoti rođendan

redakcija

Živeo nam sto godina, poruka je koja se čuje od rođenja, ali tek poneko uspe da ta očekivanja i opravda. Javorka Savić iz sela Goloboka kod Smederevske Palanke jedna je od retkih koja je doživela stotu. U krugu mnogobrojne rodbine i prijatelja, proslavila je stoti rođendan.

Sa početkom Velikog rata na svet je došla Javorka, kojoj je život bio izuzetno težak i ispunjen željom da odgaji i na put izvede četvoro dece iako je u 35. godini ostala udovica.

"Drugačije se sad živi, ranije selo nije imalo ni struju, ni vodu, ni mašine. Radilo se i mučilo", kaže Javorka.

Baka Cula doživela je da ima sedmoro unučadi, jedanest praunučadi i jednog čukununuka i svi oni je neizmerno vole i poštuju.

"Verovali ili ne – ona puni sto, ali izgleda bolje za svoje godine i uprkos svemu ne boji se nevolje", ističe Javorkin praunuk Jovan Blagojević.

Praunuka Anica dodaje da baka Cula voli da gleda televiziju.

"Brine sama o sebi, gleda serije, prati politiku, ali ne čuje baš dobro", kaže Javorkina praunuka Anica Savić.

Javorkina deca sećaju se sa koliko požrtvovanja se njihova majka borila da im pruži ljubav, iako je po ceo dan provodila radeći na imanju.

"Ona ne bi dočekala ovolike godine da nije imala dobru decu. Dobra deca i nema sekiracije", kaže Javorkin najmlađi sin Branislav Savić.

Kuća Savića u selu Goloboku nalazi se na visoravni i selo je dobrih ratara i voćara. Plodovi koji ovde uspevaju primer su drugima, ali to je i trud ljudi koji mnogo rade, a pokazalo se da i dugo žive.

Izvor: RTS

0 komentara
0

Slične vesti

Ostavi komentar

error: Sadržaj je zaštićen !!