Home Info Bačević: Sa Rusima o novcu 15. i 16. novembra

Bačević: Sa Rusima o novcu 15. i 16. novembra

redakcija

 

Ministar prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja Milan Bačević najavio je danas da će u Moskvi 15. i 16. novembra biti održano novo zasedanje međuvladinog srpsko-ruskog komiteta, na kome će se razgovarati o nastavku privredne saradnje dve države.
Ministar Bečević je u izjavi Tanjugu podsetio da je, u okviru prvih 100 dana rada nove Vlade Srbije, već održan sastanak tog komiteta u septembru u Moskvi, na kome je razgovarano o odobravanju ruskog kredita za pomoć budžetu Srbije, kreditu za modernizaciju srpske železnice i privlačenju investitora za "Železaru Smederevo".
 
Bačević je kao predsednik srpskog dela međuvladinog komiteta na prvom sastanku komiteta razgovarao i o rešavanju problema koji se tiču investicija Naftne industrije Srbije (NIS) u Srbiji, početku ovdašnjeg rada ruske "Sberbanke", izgradnji akceleratorske stanice u Institutu za nuklearna istraživanja "Vinča" i drugim zajedničkim projektima.
 
Resorno ministarstvo je za prvih 100 dana rada Vlade počelo pripremu novog zakona o geološkim istraživanjima i rudarstvu, završen je plan geoloških istraživanja za period 2013-2015. i urađen konačan bilans rezervi mineralnih sirovina u Srbiji, naveo je Bačević.
 
Ministar je istakao da je u proteklom periodu odobreno izvođenje geoloških istraživanja na pet istražnih polja nemetaličnih mineralnih sirovina i litijuma, kao i 19 rešenja za hidrogeološka istraživanja podzemnih voda u Srbiji.
 
U rudarstvu je izdato šest odobrenja za izvođenje rudarskih radova metaličnih i nemetaličnih mineralnih sirovina, a izvršeno je više od 100 rudarskih i hidrogeoloških inspekcija, istakao je Bačević.
 
Ministarstvo je u oblasti prirodnih resursa izvršilo i analizu Nacionalne strategije održivog korišćenja prirodnih resursa i zaključilo da je neophodna izmena njenog dela koji se odnosi na veće korišćenje obnovljivih izvora energije u Srbiji, rekao je Bačević.
 
Ministar smatra i da je takođe potrebno doneti novu uredbu o sticanju statusa povlašćenog proizvođača električne energije iz obnovljivih izvora.
 
Ministarstvo je i u oblasti prostornog planiranja imalo niz značajnih aktivnosti među kojima su i sastanci koji se odnose na realizaciju projekta "Južni tok"
 
Cilj je da "Južni tok" u Srbiji dobije status projekata od nacionalnog značaja što bi olakšalo eksproprijaciju zemljišta na trasi tog gasovoda, napomenuo je ministar Bačević.

Izvor: Tanjug

0 komentara
0

Slične vesti

Ostavi komentar

error: Sadržaj je zaštićen !!