Home InfoDruštvo Apel maturantima i roditeljima: Na maturu bez automobila

Apel maturantima i roditeljima: Na maturu bez automobila

by redakcija1

Agencija za bezbednost saobraćaja Republike Srbije sprovodi kampanju “Na maturu bez automobila”. Tako su njeni predstavnici, samo tokom prošle nedelje važne poruke uputili pred oko 1900 maturanata iz Batočine, Kragujevca, Bačkog Petrovca, Bačke Palanke, Kraljeva, Trstenika, Aleksandrovca…

Na tom proputovanju svratili su i u Smederevo gde je u Gradskoj upravi priređena edukativna tribina pomenute kampanje, a pod sloganom „Na putu do 0 ne turiraj – maturiraj!“.

Maturantima smederevskih škola obratio se Branko Stamatović, direktor Agencije apelujući da dobro organizuju odlaske i povratke sa maturskih proslava i da budu odgovorni i svesni toga da se saobraćaj uvek nosi rizike.

Poručio im je da u tim prilikama budu jači od potrebe da se dokazuju u vožnji.

Kako se maturske večeri obično proslavljaju uz alkohol, mladi nikako ne bi trebalo da te noći budu za volanom.

Poseban utisak na one koji imaju priliku da ga saslušaju na ovakvim događajima, uvek ostavlja Milan Srdić, promoter kampanje koji sa svima deli svoje opominjuće životno iskustvo.

On je kao osamnaestogodišnjak nakon pada sa motora zadobio teške telesne povrede koje su za posledicu imale trajni invaliditet.

U ovakvim prilikama sa mladima se takođe razgovara o značaju korišćenja pojasa, štetnosti upotrebe mobilnog telefona tokom vožnje, prekomernoj brzini…

Uz pomoć rekvizita “pijane naočare” svako može da se uveri u to kakav negativan uticaj na koordinaciju i rasuđivanje ima alkohol koji znatno umanjuje sposobnost da se bezbedno upravlja vozilom.

Mladi vozači nemaju mnogo iskustva. Prema statistici, svake godine život u saobraćajnim nezgodama izgubi oko stotinu mladih starosti od 15 do 30 godina.

Ovom prilikom obratila se i gradonačelnica Jasmina Vojinović poručujući da je veoma važno da se preduzmu sve mere kako bi maturantima pomogli da na proslave odu bezbedno i da se tako sa njih i vrate.

 

Foto: FB Agencija za bezbednost saobraćaja

 

Slične vesti

1 comment

SuperHik 04.04.2024 - 11:30

Mladi i hektolitri alkohola to mu dođe normalno samo ako se ne vozi auto. Ali da padaju po ulicama to je već prihvatljivo

Reply

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!