Home Info Anegdota, nema plate za železarce

Anegdota, nema plate za železarce

redakcija

– U Kruševcu smo pre šest meseci sa prvim potpredsednikom razgovarali o Železari. On je bio vrlo zainteresovan za ono što radnici i gradani Smedereva misle o Železari, a i rukovodstvo. Naš stav je bio da Železara apsolutno mora da radi, na šta se je on i složio i od tog dana već imamo maksimalnu podršku, pre svega Aleksandra Vučića i Vlade Srbije, što smo mogli da vidimo i kroz skorašnja zbivanja. Tako da, apsloutno, zajedno sa državom, koja ima najviše ingerencije, rukovodstvom železare i zajedno sa gradom, nećemo dozvoliti da se bilo šta desi sa Železarom. Železara mora da radi i ona ima budućnost  – ispričala je ovo kao anegdotu, kako je sama nazvala, gradonačelnica Jasna Avramovic,  pre nedelju dana, prilikom obilaska tople valjaonice.

Samo dva dana kasnije Srbijagas je blokirao račun fabrike za, kako sazanajemo, šest ipo miliona evra, iako to do sada niko nije želeo zvanično da potvrdi. Zbog toga  je 5.200 radnika smederevskog metalurškog giganta ostalo bez plate. Kažu, prvi put u istoriji fabrike.

-Nismo dobili isplatu 15. februara, po utvrđenoj dinamici, kako, zašto i zbog čega, ne znam – rekao nam  je u telefonskom razgovoru Siniša Prelić iz Samostalnog sindikata.
-Nikad se u Železari Smederevo, od SFRJ, preko SRJ i SCG, do Srbije, nije desilo da Železara nije primila platu na vreme, čak ni kada je ona bila tri marke. Na sastanku sa menadžmentom nam je rečeno da na računu nema para. U dogovoru sa ostalim sindikatima donećemo odluku o našim narednim koracima u odbrani interesa radnika – dodao je Prelić.

Iako smo i Srbijagasu poslali pitanja u vezi sa novonastalom situacijom, do sada nismo dobili odgovor zbog čega su se odlučili na ovakav korak, kao ni da li je do sada već bilo nekih pregovora kako da se ovaj problem reši.
U vazduhu, međutim, lebdi logična pretpostavka – Bajatović (direktor Srbijagasa), koga javnost već mesecima proziva zbog loših poslovnih rezultata Srbijagasa i visoke zarade, odlučio je, da usred predizborne kampanje, pokaže kako su potraživanja njegovog preduzeća ogromna i opravda svoj stav da Srbijagas ne može da gasi socijalne požare. A da zavarniči može tamo gde ima mnogo iskrica – npr. u Železari Smederevo koja hrani više od pet hiljada porodica i održava grad u životu.

Elem, situacija u Smederevu je teška, to smo do sada već apslovirali. Samo ove nedelje za grad na Dunavu država treba da obezbedi deset i po miliona evra – četiri miliona za isplatu otpremnina radnicima Želvoza i šest ipo miliona za eventualno oslobađanje računa Železare. Radi ilustracije, to je malo manje od polovine godišnjeg budžeta grada Smedereva, koji se, dobrim delom puni upravo od poreza na zarade zaposlenih u toj istoj Železari.

Šta smo radili prethodnih šest godina? Zabavljali se virtuelnom šetnjom kroz rafineriju i prolazili kroz cvetno Smederevo. Gomilali nestručne, neobrazovane i bahate stranačke poslušnike u javna preduzeća, na direktorska mesta, na javne funkcije… Da „pojedu svoju supstancu“ što bi rekla gradonačelnica… Opet anegdota – svoju nisu, ali našu jesu.
Grad je na kolenima dok malobrjni pojedinci idu uzdignute glave, ne shvatajući šta se dešava sa 120.000 gradana. Njima je u njihovom svetu lepo… dok se ne rasprše laži i iluzije paralelnog života koji ne postoji.

Jelena Vasiljević

Izvor: Smederevske novine

0 komentara
0

Slične vesti

Ostavi komentar

error: Sadržaj je zaštićen !!