Home Info Amerikanci već šiju uniforme za radnike “Železare“

Amerikanci već šiju uniforme za radnike “Železare“

by redakcija

U jedinoj srpskoj čeličani s nestrpljenjem iščekuju novog investitora i ubeđeni su da će to biti kompanija „Esmark“. Da je ova firma najdalje otišla u pregovorima sa Vladom Srbije, potvrđuje i informacija iz Železare Smederevo da se već šiju odela za radnike sa logom američke firme.

Kako „Novosti“ nezvanično saznaju, ponuda američkog „Esmarka“ je u najužem krugu i ova kompanija će sigurno otkupiti konkursnu dokumentaciju i ući u trku za „Železaru“. Osim ove kompanije, pismo o namerama su poslale po dve ruske i švajcarske firme i po jedna iz Bangladeša, Luksemburga, Poljske i Velike Britanije.Tender za „Železaru“ biće raspisan do kraja ove ili naredne sedmice, a privatizacija srpske čeličane trebalo bi da se okonča do kraja januara naredne godine. Na javni poziv Agencije za privatizaciju pristiglo je čak devet pisama o zainteresovanosti, ali će se tek nakon okončanja tendera znati ko je od potencijalnih investitora imao najozbiljnije namere.

Članovi Vlade Srbije i Radne grupe će narednih dana, na osnovu ponuda iz pisama o zainteresovanosti, odlučiti o modelu privatizacije. Do sada je najčešće pominjano strateško partnerstvo.

– Na poziv Agencije za privatizaciju zvanično je stiglo devet pisama o zainteresovanosti – potvrdio nam je Bojan Bojković, izvršni direktor za finansije u fabrici i član Radne grupe Vlade Srbije za privatizaciju „Železare Smederevo“. – Ne mogu da kažem koje su kompanije uputile pisma niti šta nude jer je reč o poslovnoj tajni.

Bojković ističe da broj pristiglih ponuda pokazuje ozbiljnost države u ovom poslu, i navodi da je postupak privatizacije transparentan, i u skladu sa zakonom, evropskim standardima i normama.

Iako se ne zna šta stoji u pismu o zainteresovanosti holandske „Esmark Europe B.V.“, prema izjavama čelnika ove kompanije u Americi, plan je da se naredne godine u fabriku uloži 28 miliona dolara. Investicije u naredne tri godine bile bi na nivou od 150 miliona dolara, a oko 250 miliona trebalo bi da bude uloženo u kapital za rad. „Esmark“ ne planira otpuštanje radnika, ali ima nameru da pokrene proizvodnju i na drugoj visokoj peći, i u perspektivi dostigne maksimalne kapacitete i godišnju proizvodnju od 2,2 miliona tona. Nije, međutim, poznato kakav udeo i obaveze bi na sebe preuzela država u ovom aranžmanu, ukoliko do njega dođe.

„Železara Smederevo“ u vlasništvu je države od početka 2012. kada je za dolar otkupljena od „Ju-Es stila“. Mesečno se za održavanje proizvodnje izdavaja oko 10 miliona evra.

J.I.- Z.R.

Izvor: Večernje novosti

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!