Home InfoEkologija Alasi na Dunavu nadaju se dobrom ulovu

Alasi na Dunavu nadaju se dobrom ulovu

by redakcija

Vodostaj Dunava kod Smedereva je u blagom porastu i iznosi 540 centimetara. Iako rekom, sa dolaskom vode, plutuaju čitava stabla i granje, to alasima ne smeta, naprotiv, tada je najbolja prilika za lov.

Nivo vodostaja na Dunavu kod Smedereva je u blagom porastu i iznosi 540 centimetara. Iako Dunavom, sa dolaskom vode, plutuaju čitava stabla i granje, to alasima ne smeta, naprotiv, tada je najbolja prilika za lov.

Na vodi su, ovih dana, samo iskusni alasi. Jak vetar otežava bacanje mreža, a granje koje donose jake struje sa porastom nivoa Dunava, otežavaju vađenje. Iako su uslovi teški, ribe sada ima najviše.

Alas Vasilije Ranković kaže: „Mi očekujemo da porast vode donese i malo te neke ribe, do sada nismo imali neke naročite ulove, ali se uvek radujemo kada voda dolazi, jer velika voda krupna i riba bude."

"Ta voda trebalo bi da pokrene ribu, to je neko, mada po meni iskreno, više pravila nema, ali jedno od takvih zlatnih pravila, ranije je bar bilo da sa dolaskom i vode i proleća, znači pokreće se sva ta riba,"objašnjava njegov kolega Goran Đorđević.

Veština je ribariti ovih dana, dozvole i oprema su skupi, a sve je više nelegalnog vađenja ribe iz Dunava.

Sada je trenutno na snazi i zabrana lova na smuđa, šarana i soma.

Lovostaj je na snazi zbog toga što se riba sada mresti i tako se štiti riblji fond, ali alasi tvrde da ima još načina.

Ne pamte da je bilo poribljavanja u proteklih tri decenije, a zabrane lova su na snazi svake godine. 

Izvor: RTS

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!