Home InfoPoljoprivreda Afrička kuga svinja samo u još jednom selu smederevskog kraja

Afrička kuga svinja samo u još jednom selu smederevskog kraja

by redakcija1

Epidemija afričke kuge svinja ostavila je ogromne posledice u stočarskim domaćinstvima širom zemlje. Ujedno je i javnost mnogo polemisala na temu eutanazije kojom je, do septembra stočni fond smanjen za više od 20 000 svinja.

Na području Smedereva, tokom poslednjih meseci, rešenja o proglašavanju zaraženog područja stizala su u četiri mesta – teritorija grada, Lipe, Kulič i Vrbovac.

Odjava tih rešenja tekla je tako što je najpre, sa spiska „skinuto“ Smederevo u septembru, zatim Lipe u oktobru i Kulič početkom novembra.

S druge strane, opasnost od zaraze, prema podacima koje je objavilo Ministarstvo poljoprivrede, još uvek  je aktuelna u Vrbovcu koji se, na listi rešenja o proglašenju zaraženih područja našao početkom avgusta. Ujedno, to je sada i jedino mesto u čitavom Podunavskom regionu gde je situacija takva.

Kada je reč o obližnjem Braničevskom okrugu, koji je od početka bio među najudarnijim tačkama (sa preko 30 zaraženih mesta) rešenja su na snazi u još tri mesta i sva su sa područja Požarevca (Ćirikovac, Petka i Ostrovo).

Detaljnija lista svakodnevno se ažurira i dostupna je na sajtu Ministarstva poljoprivrede.

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!