Home Zanimljivosti 5 uobičajenih zdravstvenih zabluda

5 uobičajenih zdravstvenih zabluda

redakcija

Medicina nije egzaktna nauka i saveti lekara se menjaju u skladu sa novim saznanjima i naučnim istraživanjima. Tako isti saveti koji su vredeli pre 20 godina danas mogu biti beskorisni a ponekad i štetni.

 

Mit: Zubi se peru odmah nakon obroka 

U ispravnost ovog popularnog saveta veruje čak 90 odsto ljudi. Međutim, istina je da sa pranjem zuba treba sačekati minimalno pola sata nakon obroka pošto se tako čuva zdravlje zubne gleđi. 

Kiselina iz hrane i pića četkica nakon obroka utrljava u zube, što dovodi do ptećenja gleđi. Ako vam je stalo do mirisnog daha, bolje je da uzmete žvaku ili isperete usta tečnošću za ispiranje, smatra predstavnik američkog Društva za stomatologiju, Stiven Garib. 

Mit: Rane se čiste hidrogenom ili alkoholom 

Iako hidrogen i alkohol uništavaju bakterije i dezinfikuju rane, najbolje je umesto njih koristiti vodu i antibakterijski sapun. 

Hidrogen i alkohol uništavaju bakterije, ali i zdrave ćelije potrebne za brži oporavak tkiva. Ranu je najbolje isprati sapunom pod mlakom vodom, osušiti i prekriti. 

Mit: Lek za snižavanje temperature uzima se odmah nakon prve pojave temperature 

Ovaj savet je posebno popularan kod roditelja sa malom decom zbog rizika da bi temepratura mogla da izazzove napade. Međutim, istina je da prve faze temeprature značajno određuju tok bolesti, a ne samo da temperatura ispod 38 stepeni Celzijusa nije opasna, već predstavlja način na koji se telo bori sa neprijateljem pošto viša temeratura imunitet diže u veću brzinu. 

Mit: Za kičmu je dobro kada sedimo sa uspravnim leđima 

Prema starom verovanju, sedenje potpuno uspravnih leđa predstavlja prevenciju protiv bolova, ali kanadski naučnici sa Univerziteta Alberta tvrde suprotno. 

Oni su magnetskom rezonancom utvrdili da su diskovi pod najmanjim opterećenjem na 135 stepeni – dok sedimo zavaljeni u fotelji. 

Mit: Nedostatak sna je dobro nadoknaditi vikendom 

Prema nekadašnjim lekarima, hronični nedostatak sna je povezan sa brojnim zdravstvenim problemima tako da je dobro nadoknaditi ga tokom vikenda. Međutim, studija bolnice Birgam pokazuje da duži san vikendom ne umanjuje negativne posledice neispavanosti. 

Prema njima, san je najbolji ukoliko postoji rutina – kada ustajemo i ležemo svakog dana u slično vreme jer se tako ne iznenađuje organizam.

Izvor: 24 sata

0 komentara
0

Slične vesti

Ostavi komentar

error: Sadržaj je zaštićen !!