Home Zanimljivosti 15 činjenica o kravama koje niste znali

15 činjenica o kravama koje niste znali

redakcija

One su lepe, krotke, plemenite, ali i više nego korisne. O njima znamo malo – da su mirne i pitome, pomalo lenje, da daju mleko, zahvaljujući kome je većina nas izrasla u velike dečake i devojčice. Kako biste im se odužili za sve to, potrudite se da zapamtite bar neku od ovih neverovatnih, malo poznatih istinama o kravama!

 

1. Domaće krave potiču od divljih volova koji su pripitomljeni na jugoistoku Turske pre 10.500 godina. 

2. Kada su naučnici dešifrovali gene krava, zaključili su da one imaju 22.000 gena, a 80% njih poklapa se sa onima koje ima čovek. 

3. Engleska reč cattle što znači stoka, potiče od francuske reči chatel, što u prevodu znači „pokretna stvar, imovina“, a to opet dovoljno govori o tretmanu koje krave imaju. 

4. Krave provode od 10 do 12 sati u ležećem položaju. 

5. Prosečno vreme spavanja krava je 4 sata, a za razliku od konja one ne spavaju stojeći. 

6. Kada krava vari hranu rezultat fregmentacije je proizvodnja velike količine metana, po nekim istraživanjima 250 do 500 litara gasa na dan. 

7. Za 4 litra mleka vime morate stisnuti bar 350 puta. 

8. Ukoliko vlasnik kravu tretira kao pojedinca, i neguje je onako kako bi svaka krava mogla samo da poželi, dokazano je da će ona davati mnogo više mleka. 

9. Vidokrug krave doseže samo 300 stepeni. 

10. Krave se međusobno vezuju kada provedu više vremena zajedno, dokazano je nedavno. Naime, ako se krave-drugarice razdvoje nakon nekog vremena one pate i imaju bolne fizičke osećaje. 

11. Kada pasu ili se odmaraju krave uvek zauzimaju isti položaj: sever-jug, pokazala je nemačka studija. Zašto to rade, ne zna se, ali od danas i krava može da vam zameni kompas! 

12. Krave imaju akcenat! Naučnici su zaključili da krave koje žive na različitim krajevima sveta, različito i „muču“. Zvuke koje proizvode krave iz jednog krda istraživači su uporedili sa slengom vršnjačkih grupa. 

13. Hindu nacije veruju da su krave svete životinje i da ih treba štititi i klanjati im se. Najtvrdokorniji vernici žive u centralnoj Indiji, gde se svako ko ubije kravu kažnjava smrtnom kaznom ili sa 7 godina robije. 

14. Krave ne vide crvenu boju, što je čudno zbog njihove sličnosti sa bikovima koje matadori pomoću ove boje posebno privlače. 

15. Najskuplja krava na svetu košta 1.2 miliona dolara. Živi u Velikoj Britaniji i zove se Misi. 

Kada pijete mleko, setite se bar neke od pomenutih činjenicama o kravi koja vam ga je podarila. Možda vam bude ukusnije, sada kada znate šta se sve krije iza ove velike, lenje, krznene lepotice.

Izvor: zivotinje.rs

0 komentara
0

Slične vesti

Ostavi komentar

error: Sadržaj je zaštićen !!