Home Info Želvoz zagubio dve milijarde dinara?

Želvoz zagubio dve milijarde dinara?

by redakcija

Želvoz Smederevo je na spisku 43 društvena preduzeća koja od juče više nemaju zaštitu države od prinudne naplate potraživanja. Spas od zaplene imovine je otvaranje stečaja.
Agencija za privatizaciju predložila je pre pola godine da se Želvoz privatizuje izborom strateškog partnerstva, ali odgovora još nema.

Želvoz će biti i tema za istražne organe. 
Savet za borbu protiv korupcije objavio je izveštaj koji se odnosi na obnovu šinskih vozila za potrebe „Železnice“ a.d.  

U periodu od 2009. do 2014. godine, shodno zaključcima Vlade Republike Srbije za obnovu šinskih vozila za potrebe Železnice, preko Fonda za razvoj preneto je remonterima oko osam milijardi dinara za remont i nabavku 4069 šinskih vozila. ,,Železnica“ a.d. je dostavila dokaze da je nabavljeno novih i remontovano 3496 šinskih vozila za iznos od 6,7 milijardi dinara, a da nekoliko remontera nije izvršilo usluge u iznosu od 1,3 milijardi dinara, iako su im sredstva namenski preneta.

Najveći iznos neopravdano potrošenih sredstava je kod remontera ,,Želvoz“ Smederevo u iznosu od oko 600 miliona dinara. 
Preko ,,Želvoza“ Smederevo je nenamenski potrošeno 1,5 milijardi dinara u periodu od 2005. do 2008. godine kroz remont EAS vagona, a ukupno je za period od 2005. do 2014. godine ,,Želvoz“ nenamenski potrošio 2,1 milijardu dinara.

,,Želvoz“ nije izmirivao ni poreske obaveze pa je poreski dug na dan 31.12.2014. godine 2,4 milijarde dinara, što sa neopravdanim sredstvima iznosi manjak u srpskom budžetu u iznosu od 4,5 milijardi dinara, navedeno je u izveštaj o nenamenskom trošenju budžetskih sredstava koji prosleđen je  Tužilaštvu za organizovani kriminal. 

Izveštaj o nenamenskom trošenju budžetskih sredstava na programu proizvodnje i remonta šinskih vozila za potrebe Železnice Srbije a.d. možete pogledati OVDE!

 

Izvor: SDCafe

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!