Home Info „Železara Smederevo“ u ponedeljak pokreće visoku peć broj 2

„Železara Smederevo“ u ponedeljak pokreće visoku peć broj 2

redakcija

U "Železari Smederevo" u ponedeljak bi trebalo da bude ponovo pokrenuta proizvodnja, posle pauze od dva meseca, zaduvavanjem visoke peći broj 2, a nakon dva do tri dana prve količine tečnog gvožđa biće upućene ka pogonu "Čeličana".

Kako je Tanjugu rečeno ove nedelje u smederevskoj čeličani, u pogonu Proizvodnje gvožđa u "Železari Smederevo" krajem ove nedelje već je započela priprema sintera neophodnog za početak rada visoke peći broj 2.

Zaposleni u primarnoj proizvodnji "Železare Smederevo", koji čine trećinu od ukupnog broja radnika smederevskog giganta, posle godišnjih odmora i delom plaćenih odsustava vratili su se na posao, dok će se ostatak zaposlenih postepeno vraćati u pogone glavnog proizvodnog toka.

Paljenje jedne od dve visoke peći u Železari bilo je najavljivano za kraj juna, ali je odloženo iz tehničkih razloga.

Jedna visoka peć u "Železari" zbog nedostatka sirovina ne radi nekoliko godina, a druga je bila na "tihom hodu" od početka maja ove godine, u kompaniji koja zapošljava oko 5.000 ljudi.

Vlada Srbije, koja je vlasnik Železare od februara 2012. godine, nakon otkupa fabrike za jedan dolar od američkog "Ju-Es stila", formirala je u maju 2014. godine radnu grupu koja pregovara sa investitorima zainteresovanim za smederevsku čeličanu.

O privatizaciji "Železare" u Smederevu se vode razgovori sa sedam do osam ozbiljnih investitora, a tender će biti raspisan nakon razgovora sa kupcima i odluke Vlade Srbije, rečeno je Tanjugu u Ministarstvu privrede .

Ministar privrede Dušan Vujović ove nedelje je za televiziju B92 najavio da će za "Železaru Smedeervo" biti raspisan tender u naredna dva meseca, ali nije želeo da iznosi više detalja.

Izvor: Tanjug

0 komentara
0

Slične vesti

Ostavi komentar

error: Sadržaj je zaštićen !!