Home InfoDruštvo Zajedničke patrole srpske i kineske policije i u Smederevu

Zajedničke patrole srpske i kineske policije i u Smederevu

by redakcija1

Ova akcija će se odvijati po drugi put i tim povodom u Beogradu su državni sekretar MUP-a dr Željko Brkić i otpravnik poslova Ambasade Kine Dže Džang, prisustvovali početku sprovođenja zajedničkih patrola.

Devet policajaca iz Kine patroliraće sa oko 20 srpskih kolega u Beogradu, Novom Sadu i Smederevu, gradovima koje najčešće posećuju kineski turisti – saopštava MUP.

„Oni će do 26. oktobra obavljati patrolne delatnosti u užim gradskim jezgrima sa ciljem preventivnog delovanja i pre svega pružanja asistencije u komunikaciji našim policijskim službenicima sa kineskim državljanima.

Naglašavam da policijski službenici NR Kine neće biti opremljeni sredstvima prinude, neće primenjivati policijska ovlašćenja niti će postupati u bilo kom svojstvu organa nadležnih za sprovođenje zakona“, istakao je Brkić i poželeo kolegama iz Kine uspešan rad.

Saradnja između MUP Srbije i Ministarstva javne bezbednosti NR Kine u oblasti zajedničkih policijskih patrola zasnovana na memorandumu koji je zaključen 2019. godine.

Tada je šest policijskih službenika Kine, zajedno sa našim policijcima patroliralo na području pomenuta tri grada. Tom prilikom ostvarili su kontakte sa više od 6.000 građana.

Inače, policajci iz Kine, osim u Srbiji, učestvuju i u zajedničkim policijskim patrolama s kolegama u Italiji i Hrvatskoj.

FOTO: Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!