Home ZanimljivostiPoznati Vrsta puževa nazvana po lideru grupe „The Clash“

Vrsta puževa nazvana po lideru grupe „The Clash“

by redakcija

Nedavno je otkrivena nova vrsta puževa koja je dobila ime po Džou Strameru, jednom od najpoznatijih pank-rok muzičara i lideru grupe The Clash.

  

Ovi puževi žive u okeanu na dubini od 3500m blizu termalnih otvora i njihov jajasti oklop prepun bodlji i šiljaka pomalo podseća na pankere sa čiroki frizurama. Zbog toga su naučnici koji su ih otkrili ovu vrtstu nazvali „alviconcha strummeri“ po Džou Strameru. 

„Zato što liče na pankere iz sedamdesetih i osamdesetih godina, zato što imaju krv purpurne boje i žive u ekstremnim uslovima, rešili smo da ih nazovemo po Džou Strameru, ikoni pank-roka“ rekla je Šenon Džonson, iz istraživačkog instituta Monterey Bay Aquarium. 

Ipak, Stramer nije prvi roker po kome su nazvane neke životinjske vrste. Po Džoniju Lajdonu iz grupe Sex Pistols, odnosno članovima grupe Ramones ime su dobile izumrle vrste zglavkara trilobiti, a u Oslu je prošle godine otvorena izložba pod nazivom “Heavy Metal and Punk Fossils”. 

Neke vrste su dobile imena i po slavnim ličnostima koje ne pripadaju svetu muzike. Tako je vrsta lemura nazvana po komičaru Džonu Klizu, jedan parazit po Bobu Marliju, a vrsta kita po Hermanu Melvilu, autoru romana “Mobi Dik”. 

Naučnici su uveli ovu praksu jer je to jednostavan način da pažnju šire javnosti skrenu na svoja otkrića. 

“Ovako, ljudi se zanimaju za naučna otkrića” priča Džonsonova “U suprotnom, ko zna da li bi iko video ovu novootkrivenu vrstu puževa.” 

 

Inače, 22. decembra će se navršiti 12 godina od smrti Džoa Stramera. 

 

Izvor: time.com

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!