Home Uncategorized Vrane su najpametnije ptice na svetu

Vrane su najpametnije ptice na svetu

redakcija

Naučnici su otkrili novi dokaz o izuzetnoj inteligenciji vrana.

Oko 3.000 kilometara od istočne obale Australije nalazi se idilično lepa Nova Kaledonija, koja spada u francusku teritoriju, ali najfascinantnija stvar na tim ostrvima su vrane. 

Osim što su najpametnije ptice i što mogu da rešavaju probleme na nivou sedmogodišnjeg deteta, one prave vlastiti alat i znaju da će se nivo vode podići ako u nju bacite kamen ili neki drugi teški predmet, piše NJ Mag. 

Vrane na Novoj Kaledoniji naučnici proučavaju već dugo i nedavno su otkrili nešto na šta još nisu naišli kod tih životinja. 

Kako piše Nju sajentist, vrane koriste pomoćni alat kako bi lakše nosile neke druge predmete — na primer, pomoću drvenog štapića prenose metalnu maticu. 

To je navodno prvi put da neka životinja umeće jedan predmet u drugi da bi ga prenela na drugu lokaciju. 

„Jedna je vrana pomoću štapića prenela predmet koji je bio prevelik da bi ga nosila u kljunu, što znači da joj je alat olakšao kontroliranje predmeta“, napisao je voditelj-istraživanja na Sveučilištu Lund, Ivo F. Jakobs. 

Takođe, napominju da se radi o pticama koje su se izlegle u zatočeništvu, pa su dodatna istraživanja potrebna za ptice u prirodi.

Izvor: SPUTNIKNEWS.COM

0 komentara
0

Slične vesti

Ostavi komentar

error: Sadržaj je zaštićen !!