Home InfoHronika UHAPŠENO 11 DIREKTORA ZBOG UTAJE 110 MILIONA DINARA

UHAPŠENO 11 DIREKTORA ZBOG UTAJE 110 MILIONA DINARA

by redakcija

BEOGRAD – Policija, u nastavku akcije na suzbijanju zloupotreba u postupku privatizacije, uhapsila 11 direktora iz Smedereva, Požarevca i Beograda. Oni se terete da su izvršili više krivičnih dela zloupotreba službenog položaja, poreske utaje i falsifikovanja papira, čime su oštetili leskovačku firmu "Morava", njene male akcionare i državni budžet za oko 110 miliona dinara.

Uhapšeni su osnivač i vlasnik preduzeća "SD petrol", "Autotransport" i "Opeka kompani" Dragan Jovanović, direktorka preduzeća "Autotransport" Gorica Jovanović i direktor preduzeća "SD petrol" Dragan Antonijević, direktor preduzeća "SD petrol" u toku 2007. godine Boban Antonijević i direktor leskovačkog preduzeća "Opeka kompani" Milan Ristić, direktor požarevačkog preduzeća "Kontinental Gak" Dejan Savić iz Smedereva i odgovorno lice u preduzeću "Opeka kompani" Zoran Jovanović, navodi se u saopštenju.

MUP navodi da su uhapšeni rukovodioci beogradskog preduzeća "Tehnodelta distribucioni centar" Biljana Lukan i direktor firme Goran Buha, oboje iz Beograda.

Uhapšeni su i direktor pančevačkog preduzeća "Balkan kompani" Slaviša Panić iz Beograda, kao i direktor smederevskog preduzeća "Metalinvest" Srećko Drvarević.

Osumnjičeni su izvršili krivično delo zloupotreba službenog položaja, od oktobra 2005. do avgusta 2008, u nameri da izvuku društveni kapital iz leskovačkog preduzeća "Morava", koje je do 2004. godine bilo u vlasništvu Jovanovića.

Osumnjičeni su, kada je raskinut ugovor o privatizaciji, sačinili ugovor, a zatim i aneks ugovora o povećanju osnivačkog uloga u firmi "Opeka kompani", čiji su osnivači preduzeća "SD petrol" i "Autotransport" u vlasništvu Jovanovića i preduzeće "Morava".

Po tom ugovoru i aneksu preduzeće "Morava" je uložilo u firmu "Opeka kompani" objekte vredne 45.000.000 dinara, a preduzeća "Petrol" i "Autotransport" su fiktivno prikazala ulaganja u vidu mazuta i gline vrednosti 62.250.000 dinara.

Na taj način je pribavljena korist od 62.250.000 dinara preduzećima "SD Petrol" i "Autotransport" u vlasništvu Jovanovića na štetu firme "Morava" i malih akcionara.

To su uradili u nameri da izbegnu plaćanje poreza, tako što su sačinjavali fiktivne ulazne račune preduzeća "Opeka kompani", o rekonstrukciji krova i peći, ulazu bakra i aluminijuma, nabavci telefonske centrale i sistema za obezbeđenje i nabavci linije za izradu cevi.

Time su omogućili preduzeću "Opeka kompani" povraćaj poreza na dodatu vrednost od 47.230.615,77 dinara, za koji su oštetili budžet Srbije.
 

Izvor: Kurir

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!