Home InfoDruštvo U Kraljevskom dvoru donirani aparati za skrining sluha novorođenčadi

U Kraljevskom dvoru donirani aparati za skrining sluha novorođenčadi

by redakcija1

Prestolonaslednik Aleksandar i Princeza Katarina svečano su uručili donaciju novih aparata za skrining sluha. Aparati su obezbeđeni za deset bolnica u Srbiji, među kojima je smederevska OB “Sveti Luka”.

Predaja je priređena u Kraljevskom dvoru u Beogradu uz podršku Ministarstva zdravlja, koje je predstavljao Državni sekretar Aleksandar Milošević i Dejvida Morgana, zamenika šefa misije Ambasade Kanade u Srbiji.

Zahvaljujući donatoru, organizaciji Lajflajn Kanada, prošle godine u Torontu i Nijagarinim vodopadima organizovana su dva veoma uspešna humanitarna događaja.

Glavni cilj bio je da se osigura da bolnice u Srbiji dobiju opremu za skrining sluha, kao vid  podrške unapređenju zdravstvene zaštite novorođenčadi i dece.

Prof. dr Zoran Komazec, član Kraljevskog komiteta za skrining sluha, detaljnije je objasnio da je značaj ovih aparata u tome što omogućavaju rano otkrivanje gluvoće ili nagluvosti.

Neonatalni skrining omogućava da se za dete od starosti već od jednog ili dva dana utvrdi potstojanje problema i da se upute dalje na konačnu dijagnostiku.

„Nakon ranih i adekvatnih utvrđenog stanja i rehabilitacije, kao epilog cele ove priče dobićemo decu koja razvijaju govor koji je jednak ili gotovo jednak sa njihovim čujućim vršnjacima“ – kazao je Komacez.

Princeza Katarina je poručila da veruje da svaka bolnica treba da ima ovakav aparat i da nijedna novorođena beba ne sme da napusti bolnicu bez trominutnog testa sluha i dodala:

Aparati koje danas doniramo omogućiće brz, tačan i neinvazivan pregled sluha novorođenčadi, što će značajno poboljšati mogućnost ranog otkrivanja tegoba sa sluhom i pravovremene intervencije, zahvaljujući velikodušnosti donatora Lajflajna Kanada.

Nikada ne smemo prestati da podržavamo naše zdravstvene ustanove i da se borimo za bolju budućnost naše dece.

Uručenju u Dvoru prisustvovali su direktori i predstavnici Opštih bolnica iz Aleksinca, Valjeva, Vrbasa, Vranja, Vršca, Kikinde, Paraćina, Požarevca, Smedereva i Ćuprije, kao i članovi Kraljevskog medicinskog odbora i Kraljevskog komiteta za skrining sluha.

Foto: Kraljevska porodica Srbije

 

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!