Home InfoHronika U aferi penzija pvrooptužena kažnjena osam godina zatvora

U aferi penzija pvrooptužena kažnjena osam godina zatvora

by redakcija

Bivši referenti republičke filijale PIO fonda u Smederevu, pravnik Gorica Petković osudjena je danas nepravosnažnom presudom  zbog zloupotrebe položaja i falsifikovanja dokumenata na osam godina zatvora jer je, prema proceni suda, omogućila nekolicini osiguranika nelegalne invalidske penzije.

U kaznu joj se računa u 20 meseci pritvora koji joj je produžen do pravosnažnosti presude.

U slučaju nelegalnih penzija optužene su 32 osobe. Dvoje optuženih, Mladena Kneževich i Veselin G Mitrović sud je oslobodio krivice zbog nedostatka dokaza.

Na zatvorske kazne osudjeno je, pored prvooptužene Gorice Petković (osam godina) još pet lekara i jedan viši referent Pio fonda.

Osudjen je lekar Miloš Nikolić na devet meseci zatvora i oduzimanje 1.400 evra, veštak Dragoljub Vukmirović  ( šest meseci,  600 evra), viši referent PIO fonda u Smederevu Božidar Mirković (9 meseci, 150 evra),  lekar veštak prethodne kontrole Živko Tesla (9 meseci), veštak Ratko Durutović (8 meseci) i hirurg Miroslav Mitrović 15 meseci.

Ukupno, izrečena je zatvorska kazna od 12 godina i šest meseci zatvora.

Na uslovne kazne od šest do devet meseci s periodom  kušnje do dve godine osudjeno je  23 optuženih.

Jedan od branilaca Gorice Petković, advokat Radislav Maravić izjavio je agenciji Beta da je "nemoguće" da dve trećine optuženih dobije uslovne kazne, a njegov klijent maksimalnu zatvorsku kaznu.

"To smatram disproporcijom i neujednačenošću te presude, a pritom, naravno, smatram da moja branjenica trebalo da prodje s mnogo blažom osudom nego što jeste u prvom stepenu." rekao je Maravić.

On je dodao da je Petkovićka u pritvoru bila 20 meseci, da je ponudila kuću kao jemstvo da će se odazvati sudu i elektronsku narukvicu. Ništa od toga nije prihvaćeno, naglasio je Maravić, i pritvor joj je produžen.

Maravić je najavio žalbu Apelacionom sudu.

Okružni sud je u slučaju nelegalnih invalidskih penzija krajem septembra 2005. podigao optužnicu protiv 32 osobe, od toga 19 lekara iz Smedereva, Majdanpeka, Bora, Beograda i Zemuna i njihovim pomagačima koji su, prema sudskim spisima, kriminalnim radnjama omogućili vechem broju osoba da ostvare invalidsku penziju iako na to nisu stekli zakonsko pravo.

msp

Izvor: SDCafe

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!