Home InfoHronika Svedok optužbe, policijski inspektor, do sada ispitivan pet i po sati

Svedok optužbe, policijski inspektor, do sada ispitivan pet i po sati

by redakcija

Na glavnom pretresu optuženim profesorima kragujevačkog Pravnog fakulteta zbog prodavanja ocena, svedok optužbe policijski inspektor iz Velike Plane Tomislav Spasić, odgovarao je današnjem i prošlom glavnom pretresu pet i po sati, a sutra se pretres nastavlja ispitivanjem Spasića.

Branioci optuženih, posebno Dragoslav Ognjanović, nastojao je danas da pitanjima navede Spasića da kaže da li je znao da je način na koji je otkrivao aferu korupcije na Pravnom fakultetu činio krivično delo.

Kada je svedok odgovorio potvrdno Ognjanović je pročitao deo Spasićeve ranije izjave da ne bi izvršio krivično delo ni kada bi mu starešine to tražile.

Spasić je takođe rekao da mu je u indeks upisano oko 11 ocena sa ispita na koje nije izlazio i dodao da mu je nedostajala ocena iz predmeta Uprava i nadzor kod redovnog profesora Nevenke Bačanin da bi završio fakultet ali i da mu je rečeno da će gradivo za taj ispit morati da savlada ako hoće pozitivnu ocenu.

Prva hapšenja profesora  zbog sumnje u korupciju na kragujevačkom Pravnom fakultetu počela su krajem februara 2007. godine, kada je automehaničar Saša Jovanović iz Donje Livadice kod Velike Plane ponudio policijskom inspektoru, Tomislavu Spasiću, koji ima Višu školu, da mu "završi Pravni fakultet".

Zauzvrat, inspektor je trebalo da odustane od prijave protiv Jovanovića zbog nelegalne trgovine automobilima za koji mu se sada sudi u Višem sudu u Smederevu.

Spasić je, po naređenju nadređenih starešina, pristao na uslugu koju mu je ponudio Jovanović, kome je obećao da će učiniti da istraga stane ili da se ublaži.

Od 87 osoba optuženih u predmetu korupcije, 33 su studenti koje tužilaštvo tereti da su kupovali ocene i 21 posrednik izvan nastavnog osoblja. Profesori se terete za ukupno 159 krivičnih dela. Od toga je 114 krivičnih dela primanja mita i 45 zloupotreba službenog položaja.

Suđenju su prisustvovali i predstavnici Komiteta pravnika za ljudska prava.

msp

Izvor: SDCafe

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!