Home Info Svaka lampa umetničko delo

Svaka lampa umetničko delo

redakcija

Pesma Žaka Pre­vera „Ali­kante“ – o jednom vrelom letu u Špa­niji s izvesnom damom, ispisana je u originalu na stranicama lampe. Simbol te strasne ljubavi je oranž boja iznutra, pa kad se lampa upali, kroz izrezana slova pesme razliva se toplo svetlo. A kad se ugasi, njena bela spoljašnost simbolizuje hladnoću u srcu velikog pesnika kada se vratio u Fra­ncusku.

 

Suzana Gigić

To je samo jedna od mnoštva realizovanih zamisli mlade Smederevke Suzane Gigić, koja je svojevremeno svoje likovne aspiracije morala da ostavi po strani u korist defektologije. Danas radi preglede i terapiju vida s decom u Zdravstvenom centru u Smederevu, ali svoju prvu i večnu ljubav prema umetnosti nikada nije napustila, štaviše, ni ruke nikada nije uspela da smiri. Vremenom je, u okviru hobija, potpuno samouka, u hodu izgradila svoj prepoznatljivi stil čiste i jasne linije, tako da je prestala da žali za akademskom diplomom za koju sada već mnogi govore da joj nije ni potrebna.

 

Interesovanja na pretek
Znatno pre studija, za vreme i posle, Suzanina umetnička interesovanja prelazila su iz faze u fazu. Smenjivali su se akvareli, lampe, crno-beli pejzaži, nakit od žice, drveta, tekstila, islikane kutije od recikliranog materijala… Ovaj umetnički deo Suzaninog života sve više prelazi u prvi plan, prosto „vrišti“ poput njenih akvarela punih vatrometa boja i detalja kao pod lupom: ptice, cveće, dame u romantičnim haljinama, sa šeširima i suncobanima… Sviđa joj se da potpuno približi list cveta, kako bi se video iz perspektive insekta na njemu. Ekspe­rimentiše, igra se.

– Svi su mi govorili da je akvarel težak i da ne trpi druge tehnike, a ja sam baš od najtežeg krenula, pa sam još uklapala sušeno bilje – priča ova mlada, vesela žena – tek sam počela da ga istražujem, imam još mnogo da učim, međutim, za mene su izazov i promena najveća motivacija. Kad se zasitim jednog, okrećem se drugom, trećem, četvrtom, vratim se prvom, pa tako proces nikad ne prestaje.

Oplemenjen ambijent

Trenutna Suzanina fascinacija su lampe, mogućnost da ukroćenom svetlošću oplemeni ambijent, da je učini bitnim delom prostora. Njene lampe su praktično skulpture od tankog plastificiranog medijapana, a svaka, naročito kad se upali u mraku, priča svoju priču: baletsku, žensku, svadbenu, cvetnu, hipnotičku, hercegnovsku…

– Moja je zamisao da svaka lampa, bilo da je stona ili podna, ima tu skulpturalnu dimenziju i kada nije uključena, a kada se uključi, kad vas natera da je sagledate sa svih strana, postaje vam jasno da pred vama nije lampa, već – delo. Svaka od tih priča postaje deo ambijenta, a veoma često i priča budućeg vlasnika koji je delo naručio ili ga dobio na poklon. Neke od mojih lampi mogu da se vide u prostoru Doma sindikata, u okviru Etnoizložbe – priča autorka.

Izvor: Blic

0 komentara
0

Slične vesti

Ostavi komentar

error: Sadržaj je zaštićen !!