Home InfoDruštvo Suđenje u aferi „indeks“ vraćeno na početak

Suđenje u aferi „indeks“ vraćeno na početak

redakcija

Maratonsko suđenje profesorima optuženim za prodaju ispita u aferi “indeks” sutra će zbog promene porotnika krenuti od početka, saznaje “Blic”.

Srpsko pravosuđe u kolapsu: Za mnoge optužene profesore krivično delo će zastariti.
To znači da će posle skoro šest godina suđenja pred Višim sudom u Smederevu i osam godina od podizanja optužnice iznova morati da se izvode dokazi i saslušavaju svedoci. Optuženi profesori tako će dobiti priliku i da promene svoje iskaze ako to budu hteli.

– Porotnici su promenjeni odlukom Visokog saveta sudstva i mislim da nije postojala mogućnost da se to izbegne. Jedna porotnica se šlogirala, a dve porotnice su, recimo, prekoračile starosnu granicu da obavljaju taj posao. Od ukupno 12 porotnika samo su četiri iz ranijeg sastava – odgovara za “Blic” predsedavajuća sudija Slađana Bojković.

Ovo čak nije ni prvi put da se suđenje u aferi “indeks” vraća na početak. Isto se već desilo krajem 2009. godine, kada je zbog promene porotnika u reformi pravosuđa ceo postupak krenuo iznova.

Sudija Bojković pak tvrdi da će ovoga puta biti drugačije.

– Već su zakazani sudeći dani u februaru i martu i sve bi trebalo da ide mnogo brže. Mislim da neće morati baš svaki dokaz da se izvodi ponovo i da se svaki svedok iznova saslušava. Ipak, o svemu tome odlučiće veće i ne bih da prejudiciram – kaže sudija Bojković.

Ipak, ona svoju odgovornost za maratonsko trajanje postupka ne vidi.

– Pitate zašto suđenje toliko traje? Pa 10 godina se sudi u Osnovnom sudu za tešku krađu, a ja vodim najobimniji sudski postupak u Srbiji – pravda se Bojkovićeva.

Najveća posledica odugovlačenja suđenja je to što će krivično delo zloupotrebe službenog položaja za mnoge profesore zastareti, čime će oni čak dobiti priliku da tuže državu i dobiju odštetu. Među ukupno 87 optuženih da su primali mito za upisivanje ocena bez polaganja ispita i izdavanje lažnih diploma nalaze se ukupno 23 profesora sa pravnih fakulteta u Kragujevcu, Beogradu i Nišu. Najviše optuženih profesora je sa fakulteta u Kragujevcu.

 

Smučilo joj se!

Na podsećanje da je za “Blic” pre dve godine izjavila kako će prvostepena presuda u aferi “indeks” biti doneta na leto 2013. godine, sudija Slađana Bojković kratko je prokomentarisala:
– Koliko se vama i građanima smučio ceo postupak, meni je dva puta više.

Miljana Leskovac

Izvor: Blic

0 komentara
0

Slične vesti

Ostavi komentar

error: Sadržaj je zaštićen !!