Home InfoDruštvo Staro smederevsko groblje u očajnom stanju

Staro smederevsko groblje u očajnom stanju

by Redakcija

Staro smederevsko groblje, kulturno-istorijski kompleks formirano skoro pre dva veka, jedan je od, verovatno, najupečatljivijih primera kako se odnosimo prema svojoj istoriji, identitetu i kakvi smo izdanci civilizacije.

Osim što je pre par godina ozidana ograda oko groblja, što je za svaku pohvalu, ostalo je na našu sramotu. Vlasnici grobnica plaćaju održavanje, a za stanje grobnica brinu se sami.  Gradsko preduzeće zaduženo za održavanje groblja trebalo bi da odnosi smeće redovno, da kosi travu, uklanja rastinje, brine o zelenim površinama. Tako piše na sajtu JKP Zelenilo i groblja.

Ipak, staze na groblju su zapuštene, nadgorbni spomenici o kojima bi trebalo grad  da brine jer potomaka nema,  zarasli u korov, urušeni, pojedini  popadali od  zuba vremena.

Stepenice koje od kapela vode ka grobnicama su u toliko lošem stanju da je opasno koristiti ih, posebno za starije ljude. Dve kapele su u toliko jadnom stanju da se čini da ovde ništa nije zanovljeno decenijama. I zapravo nije.

Koliko može da košta da se uredi sve pobrojano? Da li toliko ne možemo da izdvojimo ili nam nije stalo? Ovakav nemar je nedopustiv i svako ko bi trebalo da brine o ovim stvarima, a i svi mi zajedno,  možemo da osetimo  jedino sramotu.

Da li bi trebalo da se podsetimo da je Staro groblje više od toga. To je istorija našeg grada. Tu počivaju neki od najviđenijih Smederevaca koji su živeli-  ministri, poslanici, diplomate. Među njima, otac srpskog novinarstva Dimitrije Davidović, nekadašnji srpski ministar finansija Ćir Anta Protić, ministar pravde u Kraljevini Srbiji Pera Maksimović. Narodni heroji iz rata Ivan Stefanović Srba, Jovan Krajišnik, Nikola Krga i Jovan Janićijević.  Tu je i porodična grobnica dobrotvora, narodnog poslanika i diplomate Vladimira M. Ljotića (1846-1912), sekretara kneza Aleksandra Karađorđevića i člana delegacije koja je 1904. iz Ženeve dovela na presto Petra Karađorđevića. Takođe, tu je i grob Tatarina Jovanče Spasića, poverenika kneza Miloša i Pere Maksimovića, ministra pravde u Kraljevini Srbiji.

Ovde je večna kuća Milutina N. Banića (1817-18769), prvog dobrotvora i prote smederevskog. U opštini smederevskoj osnovao je prvi fond sa bogatim novčanim ulogom za sirotinju. Ovde je i grobnica: Stevana Kuzmanovića – Kršljanina , dobrotvora i zadužbinara, Janaćija Konstantinovića – Džandara  industrijalca, predsednika opštine, poslanika čija je zasluga izgradnja smederevskog pristaništa, tada najsavremenijeg u Srbiji, potom Petra Nešića, pionira u razvoju srpske industrije. Tu su i grobnice Gavrila Gaje Đorića (vinogradara koji je izlagao na svetskim sajmovima, Ljuba Vidakovića zvanog Bog (1880-1964), dugogodišnjeg predsednika opštine i senatora, dr Dušana Stojimirovića (1870-1956), upravnika Duševne bolnice u Beogradu…

Kompleks Starog groblja formiran je oko crkve Uspenja Presvete Bogorodice iz 15. veka, koja je spomenik kulture od velikog značaja. Prilikom arheoloških iskopavanja u unutrašnjosti hrama, otkriveno je trinaest grobova iz 15. i 17. veka a u podu crkve, nadgrobni spomenici iz 18. i 19. veka. Na groblju je i Spomen kosturnica žrtvama eksplozije nemačke municije u Smederevskoj tvrđavi 5. juna 1941. godine.

Najstariji nadgrobni spomenici datiraju iz 1828. godine. Na Starom groblju ima 447 grobnica i 1.886 grobnih mesta. Za više od 500 grobnih mesta, prema ranije dostupnim podacima,  trebalo bi da se brine grad, jer potomaka sahranjenih nema.

Nije ovo tema o kojoj se prvi put piše. I nije prvi put da nadležni ne haju za ovo. I kao da je jedini način da se  bruke i sramote spasemo svi, da se pojave neki savremeni dobrotvori, humanisti, poznavaoci činjenice da kultura jednog naroda, i kultura sećanja ogleda možda najviše u odnosu prema mrtvima i njihovim delima za života.

“Zaboraviti pretke znači, biti potok bez izvora, stablo bez korena.” – Kineska poslovica.

 

Slične vesti

3 comments

NIKOLA TASIĆ CALE 22.02.2023 - 07:33

Svaka čast autoru ove opominjuće priče! Bruka i sramota za JPK Zelenilo, za Opštinu, Grad, za kulturne poslenike i za sve one koji treba da se brinu o baštini, istoriji, kulturi sećanja i o civilizovanom načinu života i rada! Ovo važi skoro za sve bivše i sadašnje sastave gradske uprave i sve one koji su trebali i morali da se odgovornije odnose i ponašaju prema Starom groblju. Podsećam da je mnogo para potrošeno na neke pevačice, fudbalere, nekorisne investicije i sl.
A, možda je i moralo da dođe do ovako lošeg odnosa preme njemu, jer su tu samo stari Smedereveci i njihovi preci. Skoro je neko izbacio podatak da su skoro 70% ljudi u Smederevu – pridošlice, što samo dokazuje prethodni zaključak! Doduše, ima krivice i nekih strih Smederevaca! Hajde da se svi promenimo na bolje, jer će nas ubiti istina iz ove kineske poslovice!

Reply
NNikolic 22.02.2023 - 12:39

Konacno da neko napise nesto o ovom problemu. Moji preci su tu skoro dva veka, ranije sam jako cesto odlazila odrzavala grobove, prilaz, a sada i ako je mama sahranjena pre godinu dana ne odlazim sama. Jednom prilikom bila opkoljena coporom od 15 pasa koji divljaju grobljem jer sem zida ne postoji ograda oko groblja. Par puta sam se vratila sa kapije i otisla do crkve, sramota !!! Molim Vas da ako neko moze preduzme nesto i zastiti ovo sveto mesto i omoguci nam da u miru oplakujemo nase najmilije a ne da strepimo za sopstvenu bezbednost.

Reply
Vesna Todorović 22.02.2023 - 20:40

Moja oba roditelja sahranjena su na starom groblju i ako mogu da kažem“srećom“ na zaravni odmah pored crkvice…svakako i dotle treba doći jer su oba prilaza loša,samo možete noge polomiti….šta reći….Smederevaca skoro i da nema na rukovodećim pozicijama u gradu a oni koji i jesu ne možeš im prići i retko su raspoloženi da su uključe u takvu problematiku…..na starom groblju nema para,zna se gde se kupuju grobna mesta i grobnice….vreme je materijalizma i svedoci smo svakodnevno u kom pravcu ide cela planeta…..nema nam pomoći!!!
Zaboravih,pse lutalice nisam nikada imala prilike da sretnem a duži niz godina sam gore prisutna!

Reply

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!