Home InfoDruštvo Stanovi za izbeglice iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine

Stanovi za izbeglice iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine

by Redakcija

U Smederevu su juče, 26.oktobra 2021. uručeni ključevi od 20 stanova izbegličkim porodicama iz Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske, koje imaju prebivalište na teritoriji grada Smedereva. Stanovi su izgrađeni u okviru potprojekta Regionalnog stambenog programa u Republici Srbiji (RSP).

Finansijska sredstva za izgradnju stanova obezbeđena su iz donatorskog Fonda Regionalnog stambenog programa, dok je zemljište i komunalna infrastruktura kontribucija Grada Smedereva.

Događaju su prisustvovali Nemanja Starović, državni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije, Vladimir Cucić, komesar za izbeglice i migracije Republike Srbije, Marija Marković Stavrić, zamenica gradonačelnika Smedereva, Leoneta Pajer, predstavnica Delegacije Evropske unije u Srbiji, Dušan Kovačević, direktor Jedinice za upravljanje projektima u javnom sektoru, kao i predstavnici drugih državnih i međunarodnih institucija i organizacija i korisnici.

Regionalni stambeni program zajednički je višegodišnji program Republike Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Republike Hrvatske, koji ima za cilj da obezbedi trajna stambena rešenja za najugroženije izbegličke porodice u regionu.

Sprovodi se uz podršku OEBS-a i UNHCR-a, a finansiran je sredstvima Evropske unije, koja je i najveći donator, Sjedinjenih Američkih Država, Nemačke, Norveške, Švajcarske, Italije, Danske, Turske, Luksemburga, Španije, Kipra, Češke, Mađarske, Rumunije i Slovačke.

 

foto: Grad Smederevo

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!