Home Zanimljivosti Šta treba da znate o vašim ljubimcima

Šta treba da znate o vašim ljubimcima

redakcija

Zašto mačke mjauču?

Kada mačka počne da mjauče više nego uobičajeno, prvo proverite da nije povređena. Nekada se drama može stvoriti oko običnog kamenčića koji je zapeo u šapi. Ali ako se mjaukanje i dalje nastavlja, ovo su neki od potencijalnih uzroka…

Selidba 

Ako ste promenili mesto stanovanja, to će svakako biti razlog da vaša mačka mjauče više nego inače. Mačke vole rutinu, i svaku promenu dočekaće sa negodovanjem. Ponekad će čak i malo pomeranje nameštaja u kući imati isti efekat. 

Nova mačka u kvartu 

Ako se u kvartu pojavi nova mačka, to je svakako razlog da vaša mačka mjauče više od uobičajenog. U takvim slučajevima više će vam se obraćati za utehu, ali i vokalno upozoravati druge mačke da je to njena teritorija. Ovakvo ponašanje uglavnom prestane posle nekog vremena. 

Da li ste je sasvim nesvesno podstakli na mjaukanje? 

Pojedini vlasnici podstiču mačke na mjaukanje a da toga uopšte nisu svesni. To započinje tako što mačka traži hranu, maženje ili izlazak napolje, a vlasnik odgovara na njen zahtev. Tako podstičete naviku da mjaukanjem zahtevaju sve što im treba. Nekada mačke mjauču iz zabave, jer tada dobiju svu pažnju koja mačkama nikad nije mrska. Nakon nekog vremena, vaša mačka će mjaukati kad god joj je dosadno, u bilo koje doba dana i noć. 

Život sa glasnom mačkom 

Neki vlasnici vole činjenicu da su njihove mačke pričljive, ali ponekad konstatno mjaukanje može biti iritantno. Naučnici koji su proučavali ponašanje mačaka zaključili su da mačke mjauču samo kada nešto žele, jer mjaukanje uvek daje rezultat. Takođe je dokazano kako mačke različito mjauču u drugačije doba dana i kako ne postoje dve mačke koje mjauču jednako. 

Vlasnici bi trebalo da pokušaju da razumeju šta određeno mjaukanje znači kako bi mogli da svojoj mački udovolje kako se ono ne bi nastavilo tokom celog dana. 

Kako prekinuti tu naviku? 

Mačke vole pažnju, kao i igru, pa će to tražiti kad god je to moguće. Vlasnici koji imaju ubrzan životni tempo jednostavno zaborave na igru sa svojim ljubimcem ili su preumorni za to kada dođu kući. Vaša mačka se može buniti ukoliko je nezadovoljna situacijom i postati izuzetno glasna u nameri da privuče vašu pažnju. Ako se poigrate sa njom ili pokažete bilo kakav interes, ona će prestati da mjauče. 

Kada mačka počne sa mjaukanjem, ne skačite odmah i ne pokušavajte da udovoljite svakoj njenoj želji. Rešenje je u tome da sačekate da ona prestane da mjauče, a zatim je pustite napolje ili joj date hranu. Mačke su vrlo inteligentne i brzo će shvatiti šta se od njih očekuje.

Osam pravila za vlasnike pasa:

Pre nego što nabavite psa treba da znate da je ljubimac velika obaveza i ako ne želite ili ne možete dovoljno da mu se posvetite, onda je bolje da odustanete. Svakom psu treba pažnja, vaspitanje, socijalizacija i ljubav. Evo nekoliko stvari koje bi svaki vlasnik psa trebalo da ima na umu.

1. Psi vole rutinu 

Psi su bića od navike i vole ono što im je poznato. Nepoznate stvari ili situacije mogu uznemiriti vašeg psa pa imajte to na umu kada analizirate njihovo ponašanje i započinjete s treningom. Ako redovno radite sa svojim psom on će se naviknuti na rutinu i zavoleti je. 

2. Pas nije impulsivna odluka 

Nikad impulsivno ne kupujte psa. Pre nego što pas dođe u vašu kuću zapitajte se imate li dovoljno vremena, da li ste dosledni, imate li uslove za psa, šta ukućani misle o vašoj odluci, šta susedi misle o tome i najvažnije, ako pas treba da izađe u tri sata ujutro, usred zime, hoćete li ga rado izvesti. 

3. Postoji pas za svaku porodicu 

Ako ih dobro hranite, izvodite u šetnju i brinete o njima, psi mogu biti svuda srećni. Kada birate psa važno je da se može uklopiti u vaš stil života. Ako imate decu izaberite strpljivog i privrženog psa, ako imate mali stan nemojte birati bernardinca ili ako nemate previše vremena izaberite psa koji ne zahteva duge šetnje. 

4. Nikad ne kupujte psa deci 

Pas bi trebalo da bude odgovornost roditelja, a ne dece. Iako pas i dete mogu postati najbolji prijatelji, deci je nekada previše sva ta briga oko psa. Zato je sve više azila puno pasa koji su bili nečiji poklon za rođendan ili kraj školske godine. Kupite psa samo ako će on biti porodični pas i ako ćete svi preuzeti odgovornost za njega. 

5. Nikada ne prestajemo da odgajamo psa 

Osnovna dresura traje kratko i podrazumeva osnovne naredbe kao što su "dođi" ili "sedni", ali s tim se odgoj psa ne završava. Celi pseći život treba da odgajate i usmeravate svog psa, učeći ga šta je dobro i ispravno ponašanje. 

6. Psi nisu ljudi 

Pri odgoju psa imajte na umu da oni nisu ljudi i nemaju složene emocije kao mi. Oni ne znaju da odredie vreme, ne znaju da razlikuju to da li ste odsutni tri ili šest sati i ne žvaću tepih zato što imate novog partnera ili partnerku. Oni su jako jednostavni i njihove reakcije i potrebe su isto takve. 

7. Psima treba vaše poštovanje i ljubav 

Ako od svog psa očekujete odanost i ljubav, to isto treba da pružite psu. Poštujte psa i vodite računa o njegovim potrebama, a za uzvrat ćete dobiti odanog prijatelja za celi život. 

8. Pas vam može promeniti život 

Psi će vam promeniti pogled na život i pomoći će vam da budete bolji i otvoreniji prema novim stvarima. Oni će izvući na površinu ono najbolje u vama. 

Izvor: index.hr

0 komentara
0

Slične vesti

Ostavi komentar

error: Sadržaj je zaštićen !!