Home InfoDruštvo Šta je najjeftinije, a šta najskuplje grejanje?

Šta je najjeftinije, a šta najskuplje grejanje?

by redakcija1

Agencija za energetiku, svake godine, pred grejnu sezonu, a na osnovu zvaničnih podataka sa tržišta, pravi procenu troškova za grejanje u domaćinstvima.

Prema proračunima, za grejanje prosečno izolovanog stambenog prostora od 60 m2, na temperaturi od 20 stepeni, a tokom 16 sati dnevno u celom stanu, potrebna je energija od oko 9.000 kWh.

U grejnoj sezoni 2023/2024. (a prema cenama iz prve polovine oktobra) najpovoljnije grejanje imaće domaćinstva koja se greju korišćenjem drva u područjima u kojima se ono može nabaviti po nižim cenama (na primer 6.790 dinara po m3).

Naravno, sve to pod uslovom da je reč o novijim pećima koje imaju veću efikasnost. Proračun kaže da će u tom slučaju, domaćinstva moći da preguraju zimu sa 56 000 dinara troška za kupovinu drva.

Međutim, mnogo veće troškove imaće oni kojima jeftinija drva nisu dostupna. Ako se ova vrsta ogreva kupuje po ceni u proseku od 9500 dinara za metar, što je inače cena i u smederevskom kraju, domaćinstvima će biti potrebno čak 92 500 dinara.

Nešto niži troškovi od 84,6 hiljada dinara će biti za domaćinstva koja koriste pelet, ako se sagoreva u efikasnijim pećima konstruisanim za ovo gorivo.

Grejanje korišćenjem prirodnog gasa će i ove grejne sezone biti povoljno u odnosu na druge vidove grejanja jer će iznositi 59,5 hiljada dinara, što je za samo 3,5 hiljada dinara skuplje od najpovoljnijeg grejanja korišćenjem drveta.

Troškovi grejanja na ugalj se nisu promenili u odnosu na prethodnu grejnu sezonu i iznosiće od 71,9 do 77,7 hiljada dinara, zavisno od vrste uglja koji se koristi.

Domaćinstva koja koriste termoakumulacione peći imaće troškove od 81,7 hiljada dinara, ali samo ukoliko se isključivo koristi jeftinija noćna električna energija. Dopunjavanje peći korišćenjem skuplje električne energije samo tokom dva sata dnevno, uvećava troškove za 40%, tako da oni iznose 113,6 hiljada dinara – navodi se u ovoj proceni.

Najveće troškove, imaće domaćinstva koja koriste struju direktno u grejnim telima (grejalice, kaloriferi, kvarcne i slično) i kotlovima za etažno grejanje, kao i oni koji koriste propan butan gas i lož ulje.

U tom slučaju, za grejanje prosečnog stana, troškovi za struju će biti 200 000 dinara, 173 000 za lož ulje i 156 000 za propan butan gas.

U odnosu na prethodnu godinu, cena uglja nije promenjena, dok su cene ogrevnog drveta manje za oko 11%, a peleta za 12%. S druge strane, prirodni gas je skuplji za 31%, a grejanje na struju za 27%.

Ovo su zvanični proračuni Agencije. U praksi i realnom životu, stanje je kao što znamo, ipak nešto drugačije.

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!