Home InfoHronika Smederevska rečna policija za šest meseci zaplenili osam tona robe

Smederevska rečna policija za šest meseci zaplenili osam tona robe

by redakcija

Policija je na Dunavu kod Smedereva, samo u drugoj polovini prošle godine, zaplenila 6,4 tone dizel goriva i tonu i po koksa ukradenih sa inostranih barži. Ovo je učinak patrole rečne policije, koja je, posle višedecenijskog rada sa obale, konačno isplovila na reku.

Od kada je u avgustu 2015. na Dunav prvi put izašao čamac za specijalne namene, policija je, u više akcija, razotkrila i zaplenila robu ukradenu sa stranih barži. Samo u jednoj akciji zaplenjene su 3,3 tone dizela. Gorivo je nađeno u dobro skrivenom tank čamcu, a ekspertizom je utvrđeno da gorivo ne sadrži domaće markere, što dokazuje da potiče sa stranih barži.

Iako Policijska uprava u Smederevu nije pogranična, stara se o bezbednosti na delu međunarodnog plovnog puta, u dužini od 21 kilometar, koji je donedavno nadgledan sa obale.

– Očigledno je da su postignuti značajno bolji rezultati u suzbijanju kriminala otkako je policija fizički prisutna na reci – kaže Saša Nikolić, portparol PU u Smederevu. – Novina je da se sada lakše otkrivaju mesta gde su smešteni tankovi za ukradenu robu, a koja se sa obale ne mogu videti. Pre nekoliko dana je tako otkriven tank na levoj obali Dunava, na području opštine Kovin.

Policija je zaplenila i tonu i po koksa, koji je ukraden sa barže, i vratila ga Železari Smederevo. Zaplenjeni su dva kombija, četiri čamca, pumpa za pretakanje goriva. U prethodnih pet meseci rasvetljeno je pet krivičnih dela krađe, krijumčarenja i nedozvoljene trgovine.

Bolje sarađuju sa Lučkom kapetanijom, koja sada od policije dobija podatke o prekršajima iz svoje nadležnosti.

– Policija je pronašla i 14 neregistrovanih plovila i više osoba bez dozvole za plovidbu, a čak su pronađene i duple brodske knjige. O tome je obaveštena Lučka kapetanija – kaže portparol Nikolić.

Zbog rečnih pirata i ilegalne trgovine akciznom robom, Dunav kod Smedereva odavno je crna tačka. Da se situacija menja, govori i zahvalnost koju je policiji uputio zastupnik ukrajinskih brodova "Agent plus".

– Oni su pohvalili kvalitativnu promenu u pristupu policije u Smederevu – kaže portparol PU.

J.I.

Izvor: Večernje novosti

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!