Home InfoDruštvo Smederevo za četiri godine izgubilo 1.300 stanovnika

Smederevo za četiri godine izgubilo 1.300 stanovnika

by redakcija

Smederevaca je sve manje,jer godinama broj umrlih nadmašuje novorođene, upozorava ovdašnji „Opstanak”, Udruženje građana za borbu protiv bele kuge. Podaci su alarmantni. Za četiri godine ugasilo se oko 1.300 života više nego što je beba došlo na svet. U proseku je četvoro ljudi dnevno umiralo, a rađale su se manje od tri bebe. Samo u ovoj godini, od januara do avgusta, broj umrlih Smederevaca veći je za 237 od rođenih, što govori da stopa smrtnosti i dalje raste, a da u lokalnoj populacionoj politici nešto „škripi”. 

– Polako nestajemo, a naši političari znaju da je demografsko stanje katastrofalno i ništa ne preduzimaju. Samo u izbornim kampanjama još može da se čuje poneko obećanje da će se raditi na natalitetu, a posle to niko ne pominje. Naše udruženje godinama dostavlja podatke i upozorava, ali uzalud – kaže Leposava Glavonić, predsednica smederevskog ogranka udruženja „Opstanak”.

Polovinom novembra presavila je tabak i obratila se čak i predsedniku države i premijeru, kao i svim ministrima u vladi i svim političkim partijama. Predložila je konkretne mere i uređivanje zakona. Isti dopis uputila je po ko zna koji put i na adresu grada, suda, policije, bolnice, apelovala je među građanima. Kaže, još uvek je niko od nadležnih nije kontaktirao.

Rađanje očito nije primat među mladim Smederevcima. Mnogi od njih beskonačno čekaju na posao, nemaju rešeno stambeno pitanje, osećaju se bespomoćno. Loši i stresni uslovi života, na drugoj strani, urušavaju instituciju porodice, ali izazivaju i sve raniju smrtnost. Šta grad čini u borbi protiv bele kuge?

– Nije nam namera da tu oblast potcenimo, ali delujemo u skladu sa mogućnostima koje danas nisu na zavidnom nivou. Iako grad nema zakonsku obavezu, ipak se trudimo da određena sredstva izdvajamo za najugroženije trudnice i porodilje, stimulišemo vantelesnu oplodnju. To nije dovoljno, ali više trenutno ne možemo – objašnjava Ljiljana Životić Živanović, članica Gradskog veća zadužena za socijalnu politiku.

Uz obrazloženje da je para u gradskoj kasi sve manje, ovdašnja vlast je sredinom godine umanjila jednokratnu pomoć trudnicama za oko sedam hiljada u proseku, a dodatak se sveo samo na one koje su nezaposlene i imaju do deset hiljada dinara primanja po članu domaćinstva. Porodilje će po novom dobijati 15.000 umesto 23.000 dinara pomoći za jedno, dok će za dvoje i više dece grad izdvojiti 100.000. Pre ovih umanjenja za dvojke se dobijalo 165.000, a za troje i više dece i do 200.000 dinara. Pre nekoliko dana pooštreni su i uslovi za finansiranje veštačke oplodnje, što grad praktikuje od 2008. godine. O trošku lokalnog budžeta broj pokušaja trudnoće biće ograničen na dva puta. Smanjen je i broj parova kojima je ova pomoć dodeljena – prošle godine bilo ih je 19, a ove tek devet parova. Za sve rođene bebe i dalje se jednokratno dodeljuje po 20.000 dinara.

Profesorka Leposava Glavonić je ogorčena što, kako tvrdi, Smederevo nema adekvatnu brigu o natalitetu. Predlagala je svojevremeno da se osnuje savet za demografiju, nudila pomoć, ali ni to niko nije hteo da čuje.

– Sve te jednokratne mere ja jednostavno zovem „male zakrpe za velike rupe”. To demorališe mlade ljude i ne podstiče ih na rađanje. Treba promeniti zakone i treba ih primenjivati, kako bi doneli poboljšanje situacije – smatra profesorka.

I u smederevskim selima takođe gube bitku sa natalitetom. Od januara do avgusta u 27 ovdašnjih sela rođeno je 177 beba, a umrlo je čak 337 meštana. Statistika neumoljivo pokazuje i to da Smederevo ubrzano stari. Mladih do 24 godine ima tek nešto više od 30.000, a onih koji su ušli u šestu deceniju skoro 42.000. 

O. Milošević
foto: D.Jevremović

Izvor: Politika

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!