Home InfoHronika Smederevo centar za falsifikovanje diploma

Smederevo centar za falsifikovanje diploma

by redakcija

Za pet godina policija otkrila više od 500 falš diploma i kupoprodaju na desetine ispita

Hvatanje kriminalaca sa tzv. belim kragnama postao je specijalitet smederevske policije. U proteklih pet godina, zbog korupcije u prosveti, policija je podnela krivične prijave protiv najmanje 150 osoba, među kojima je dvadesetak profesora univerziteta, nastavnika i direktora škola, ali i 500 lažnih diplomaca i maturanata.

Prva akcija imala je kragujevačku adresu kada su hapšeni profesori Pravnog fakulteta u Kragujevcu zbog prodaje ispita i diploma, ali su je radili policajci iz Smedereva jer je klupko krenulo da se odmotava kada je ovdašnji inspektor vrbovan da završi „visoke škole“, a da se ne pojavljuje na ispitima.

– Iz rimskog prava upisana mi je ocena pre nego što sam upisan na fakultet, a jedan ispit sam navodno položio onog dana kada sam bio na moru u Crnoj Gori i slavio sinu rođendan – svedočio je na sudu lažni student odnosno prikriveni islednik policije Tomislav Spasić koji je „položio“ 11 ispita.

Veza kod profesora bio mu je auto-mehaničar iz Velike Plane, inače prvooptuženi u ovom procesu.

Diploma se, prema optužnici, mogla dobiti od 12.000 evra do 16.000, a pozitivna ocena za jedan ispit „koštala“ je od 100 do 1.500 evra. U Višem sudu u Smederevu na optuženičkoj klupi je 87 osoba, od kojih 20 profesora, koji se terete za 122 krivična dela.

Maratonsko suđenje profesorima, studentima i posrednicima za davanje i primanje mita traje od 2007. godine. Gotovo svi negiraju krivicu, i kažu da su policijska priznanja iznuđena. Pred sudskim većem do sada je jedino Radmila Jovanović Canić, penzionisana šefica čuvara zatvora „Zabela“ u Požarevcu, priznala da je kupovala ispite za 5.000 evra.

Dok se čeka presuda za fakultetske, padaju i lažne srednjoškolske diplome.

Pre dva meseca policija je otkrila 500 lažnih diploma vanrednih učenika srednje Tehničke škole u Smederevu. Uhapšeni su direktor Tehničke škole Živorad Rašić, referentkinja za đačka pitanja Sida Jovanović i profesor Radomir Adamović, kao i dvoje posrednika. Ova grupa osumnjičena je da je naplaćivala falš doplome od 1.000 do 3.000 evra, pa je policija izračunala da su od ovog posla zaradili oko milion evra. Škola je oštećena za oko 25 miliona dinara. Veruje se da je ovaj lanac funkcionisao najmanje pet godina, a mahom je reč o profilima saobraćajnog smera i specijalističkim ispitima za vozače.

Poslednji je pre nekoliko dana, nakon dvomesečne potrage, uhapšen taksista iz Rakovice koji je pribavljao „mušterije“ iz Beograda, Aranđelovca i Lazarevca za 19 falsifikovanih diploma. Novac je davao referentu Sidi Jovanović, koja je ostvarila protivpravnu imovinsku korist od 15.850 evra, saopštila je PU Smederevo.

Diplome su se delile bukvalno na ulicama i kafićima. Neki „đaci“ nikada nisu ni bili u Smederevu, a kamoli u školi čiju diplomu imaju u džepu. Policija je podnela ukupno 60 krivičnih prijava protiv kupaca ovih falš diploma, a sudska istraga je u toku.

 

NA REDU OSNOVCI? OVIH dana uhapšen je direktor OŠ u Vodnju Slaviša Perić zbog sumnje da je prodao radno mesto „geografičarki“ za 1.500 evra, kao i potpukovnik Nermin Jusufović iz Uprave za kadrove Ministarstva odbrane koji je direktoru škole platio za radno mesto svoje pastorke.

KONTROLA SMEDEREVO nije rasadnik lažnih diploma, ali su ga efekti ovdašnje borbe doveli u središte javnosti. Iz Republičke prosvetne inspekcije nakon afere u Tehničkoj školi najavljena je velika akcija kontrole diploma vanrednih đaka u srpskim školama, čiji rezultati još nisu saopšteni javnosti.

J.I.

Izvor: Večernje novosti

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!