Home Info Sindikati: Železara Smederevo ne sme da stane

Sindikati: Železara Smederevo ne sme da stane

by redakcija

Predstavnici reprezentativnih sindikata metalaca Srbije ocenili su danas da Železara Smederevo ne sme da stane i upozorili da će, u slučaju obustave njenog rada, iduće nedelje započeti sindikalne akcije. Predsednik nezavisnog sindikata u Železari Smederevo Mileta Gujaničić rekao je na konferenciji za novinare da u ponedeljak 2. jula, kada je zakazan sastanak sa predstavnicima vlade i menadžmenta, očekuju konkrentne predloge za rešavanje problema u toj čeličani.

Ukoliko ne dobijemo garancije da će "Železara Smederevo" normalno raditi spremni smo da iduće nedelje započnemo sindikalne akcije, rekao je on.
Generalni sekretar Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata (ASNS) Nebojša Rajković naglasio je da su svi sindikati u slučaju zelezare potvrdili jedinstvo i da je to prekretnica za radnički pokret u Srbiji.

Navodeći da je "Železara Smederevo" okosnica metalske industrije Srbije i srpski brend, on je rekao da nema opravdanja da druga visoka peć bude stavljena na "tihi hod".

Kako su istakli predstavnici sindikata "Železare Smederevo", u toj kompaniji trenutno je angažovano oko 5.000 radnika, uposlenost je gotovo 100 procenata, a poslovi su ugovoreni za jul i avgust. Plate su redovne i kreću se između 35.000 i 40.000 dinara.
Oni su objasnili da železara nije potpuno na budžetu države već im se obezbeđuje deo novca za nabavku obrtnih sredstava koji se kasnije vraća kroz plasman.
Ponovili su takođe da smatraju da nabavka sirovina koja bi za dva meseca koštala između 10 i 15 miliona dolara nije veliki problem i da bi mnogo više koštalo ako bi proizvodnja bila obustavljena.
Rukovodstvo Železare Smederevo donelo je u utorak odluku da se rad na drugoj visokoj peći u "Železari Smederevo" prebaci na režim "tihog hoda" u prvoj nedelji jula, zbog potrebe da se promeni način finansiranja kompanije.

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Nebojša ćirić izjavio je juče posle sastanka članova vlade sa predstavnicima sindikata da Železara Smederevo neće biti zatvorena niti će druga visoka peć biti stavljena na takozvani "tihi hod".

Izvor: Blic

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!