Home Uncategorized Simfonijski orkestar Fakulteta muzičke umetnosti nastupa za Filipa Ivanovića

Simfonijski orkestar Fakulteta muzičke umetnosti nastupa za Filipa Ivanovića

Redakcija

Simfonijski orkestar Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu održaće 15. aprila sa početkom u 20 sati koncert u Velikoj dvorani Centra za kulturu Smederevo, a dobrovoljnim prilogom i prisustvom na tom koncertu publika pomaže u lečenju Filipa Ivanovića.

Koncert će se održati pod dirigentskom upravom maestra Bojana Suđića, a kao solista nastupiće pijanista i vanredni profesor Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu dr Aleksandar Sinčuk.

Na programu su sledeće kompozicije:

Isidora Žebeljan: ZUJTE STRUNE…metamorfoza na teme iz Mocartove opere „Čarobna frula“ za simfonijski orkestar.
Sergej Rahmanjinov: Koncert za klavir i orkestar br. 2 u ce-molu, op.18
Petar Iljič Čajkovski: Simfonija br. 4 u ef-molu, op.36

 

Koncertna aktivnost Simfonijskog orkestra Fakulteta muzičke umetnosti započeta je pedesetih godina 20. veka. Simfonijski orkestar FMU je najstariji akademski ansambl u Srbiji i jedan od najistaknutijih i aktivnijih u regionu.

Unikatnost Fakluteta muzičke umetnosti ističe se u činjenici da je jedina visokoškolska muzička institucija u Srbiji koja ima kompletan simfonijski orkestar. Po tradiciji, orkestar nastupa sa solistima koji su najuspešniji studenti Fakulteta, negujući raznovrstan repertoar instrumentalne i vokalno-instrumentalne literature, a istovremeno, izvođenjem najkompleksnijih dela simfonijske literature pomera umetničke granice, gradi vrhunski profesionalizam i na najlepši način podstiče mladalačku sviračku radoznalost.

Tokom svoje višedecenijske istorije, Simfonijskim orkestom rukovodili su najznačajniji dirigenti među kojima se ističu Dušan Skovran, Darinka Matić-Marović, Mladen Jagušt, Stanko Šepić, Aleksandar Vujić, Biljana Radvanović Brkanović, Vesna Šouc i brojni drugi.

Od 2005. godine orkestar je pod dirigentskom palicom maestra Bojana Suđića. Simfonijski orkestar ima aktivnu i uspešnu saradnju sa Mešovitim Horom Fakulteta koja uvek rezultira atraktivnim koncertima na kojima su izvođenja dela kao što su Malerova Simfonija br. 8, Mocartov Rekvijem ili Karmina Burana Karla Orfa. Neraskidiva veza između studentske mladalačke energije i entuzijazma, profesionalizma profesora i dirigenata daje superiornost u izvođenjima i nastupima Simfonijskog orkestra FMU, čineći ga vodećim akademskim ansamblom u Srbiji i regionu decenijama unazad.

0 komentara
0

Slične vesti

Ostavi komentar

error: Sadržaj je zaštićen !!