Home InfoHronika Sigurna kuća uvek puna

Sigurna kuća uvek puna

redakcija

 

Zaštitu policije od nasilja u porodici u Podunavlju mesečno zatraži desetak osoba. Zbrinuli i žrtve iz drugih krajeva, pa čak i ženu srpskog porekla iz Švedske
Svakog trećeg dana po jedna žrtva nasilja u porodici u Podunavlju zatraži zaštitu policije, a kapaciteti Sigurne kuća u Smederevu gotovo stalno su popunjeni. Za godinu dana, ovde su utočište pronašle 133 žrtve. Policija je zbog učestalosti ovog vida nasilja, osim pisanja krivičnih prijava, počela da hapsi nasilnike i za "lakše" napade.
 
Za 10 meseci ove godine, prema podacima Policijske uprave Smederevo, evidentirano je 129 slučajeva nasilja u porodici. To je više nego godinu dana ranije, ali brine tamna brojka, odnosno oni slučajevi koji ostaju između četiri zida.
 
 
– Alkoholizam, ljubomora, loša materijalna situacija ili psihička nestabilnost, najčešći su uzroci nasilja – kaže portparol policije Saša Nikolić.
Nedavno je ispred zgrade smederevskog suda Oliveru B. (30) nožem teško ranio bivši suprug, neposredno uoči ročišta zbog neplaćanja izdržavanja za decu. Protiv njega, još pre pola godine policija je podnela krivičnu prijavu, jer je pretukao nju i bivšeg tasta. Nasilnik je uhapšen odmah posle napuštanja bolnice, zbog rana koje je sebi naneo.
 
Ovaj pokušaj ubistva je kulminacija višegodišnjeg nasilja. Nažalost, zbog sporosti pravosuđa, epilog porodičnih sukoba završi tragedijom. Da bi to predupredila policija u Smederevu sve je oštrija, pa su hapšenja nasilnika češća.
– Pre desetak dana u selu Landol uhapšen je Svetomir B. (32) jer je tukao nevenčanu suprugu i naneo joj lake telesne povrede. Uhapšen je i Vladimir R. (28) iz Smedereva koji je divljao po kući, bacao stvari, vređao majku, a mlađeg brata gušio rukama.
 
U Sigurnoj kući trenutno je popunjeno svako slobodno mesto.
 
– Kapacitet Sigurne kuće je 45 osoba, a često je sve puno. Tokom proteklih godinu od otvaranja ovde su zbrinute 133 žrtve iz Podunavskog okruga, ali i iz Beograda, Požarevca, Kovina. Čak smo imali slučaj žene srpskog porekla koja je došla iz Švedske, a u skrivanju od nasilnika morala je da promeni i identitet, kaže Vesna Jeremić Dragojević, pomoćnik gradonačelnika za zdravstvo i socijalnu politiku.
 
SUPRUGE
PREMA statistici, svaka treća žena u ovom kraju bila je pod torturom. Na prvom mestu popisa žrtava su supruge, majke i snahe, a potom slede stari roditelji i deca. Broj muškaraca koji su žrtve zlostavljanja je u odnosu ukupan broj veoma mali. Žene i deca se zadržavaju do tri meseca ili manje, a pozitivno je što to utiče na ubrzavanje sudskog postupka.
 
BROJKE
* 133 Žrtve zbrinute za godinu dana 
* 129 Krivičnih prijava za deset meseci
* 45 Osoba može da primi sigurna kuća
 
J.I.

Izvor: Večernje novosti

0 komentara
0

Slične vesti

Ostavi komentar

error: Sadržaj je zaštićen !!