Home InfoPolitika Saopštenje za javnost ujedinjene opozicije Smedereva

Saopštenje za javnost ujedinjene opozicije Smedereva

by redakcija

U ovim teškim trenucima u kriznoj situaciji, koja je zadesila čitav svet, našu dragu Srbiju ali i naš voljeni grad, osećamo potrebu da javno uputimo apel i iskažemo našu zabrinutost za važna i goruća pitanja, a koja se pre svega tiču našeg Smedereva.

Ovim putem apelujemo na lokalnu vlast u Smederevu da što pre shvati ozbiljnost nastale situacije i da, bar sada (a ne samo pred izbore), više pažnje posveti svojim građanima. Zahtevamo od čelnika i odgovornih funkcionera da počnu što pre, istinito da informišu sugrađane o važnim i gorućim pitanjima. Naime, predstavnici Grada Smedereva već danima ne obaveštavaju sugrađane o broju zaraženih virusom COVID-19, o broju testiranih, o važnim promenama i merama koje se propisuju, kao i servisnim informacijama. Informisanost građana Smedereva u vanrednoj situaciji se zasniva isključivo na entuzijazmu nekolicine nezavisnih novinara, koji savesno obavljaju svoj posao, za koji od Grada nisu plaćeni, dok plaćeni mediji koji su finansirani ogromnim sredstvima građana Smedereva, ne rade ništa po tom pitanju. Ovakvo neodgovorno ponašanje čelnih ljudi, ostavlja veliki prostor za širenje neistina, spekulacija i straha među građane, koji u ovom momentu nikome nisu od koristi.

Skrećemo pažnju na činjenicu da je hitno potrebno organizovati volonterski gradski centar, za pomoć starijim i bolesnim licima u toku vanrednog stanja.

Apelujemo na odgovorne u gradu da posebnu brigu posvete socijalno ugroženim sugrađanima, koji su zbog vanrednog stanja ostali bez posla, dnevnica tj bez elementarnih uslova za ekonomski opstanak.
Potrebno je da što pre Grad donese set ekonomskih mera, koje će primeniti nakon prestanka vanrednog stanja, za oporavak privrednih subjekata, koji će očigledno biti pogođeni trenutnim stanjem.
Neophodno je što pre pomoći Crvenom krstu i njihovim volonterima.

Takođe, zahtevamo da Grad Smederevo uloži sav svoj autoritet kako bi zaštitio 150 otpuštenih radnika iz firme PKC. Smatramo da je ovakav čin otpuštanja radnika neodgovoran, bezobziran i bahat u trenutku kada ti ljudi ne mogu da nađu drugi posao, u trenutku vanrednog stanja. Obaveza Grada mora da bude da izdejstvuje pregovore sa poslodavcem kako bi se našlo konstruktivno rešenje za te ljude, od kojih veliki broj ima malu decu i taj posao im je jedini izvor prihoda. Podsećamo da je Grad Smederevo toj istoj firmi dao ogromne povlastice za njihovo poslovanje, iz našeg zajedničkog budžeta. Mislimo da je vreme da vlast zaštiti te ljude sada kada im je pomoć potrebna, a ne samo pred izbore u zamenu za siguran glas.

Iskreno verujemo da će naši zahtevi biti uvaženi, jer sad nema mesta politikanstvu i prikupljanju političkih poena već nam je cilj isti, da što mirnije i bezazlenije prebrodimo ovu nedaću.

Potpisnici saopštenja:
Demokratska stranka
Narodna stranka
Zajedno za Srbiju
Budimo Smederev
Pokret slobodnih građana

Slične vesti

2 comments

zeljko 04.04.2020 - 14:35

upravo tako ja sam invalid rada sa pola penzije od desetak hiljada koju su blokirali izvrsitelji gluva sam osoba jedini obrok koji imam je narodna kuhinja i to je sve kolko mi je zdravlje dozvoljavalo po malo sam zaradjivo po neki dinar sad i to ne mogu zbog ove situacije od kako je pocelo ovo nike nije doso na moja vrata da me pita kako si a kamoli neka pomoc i ako je meni drzava duzna preko milion dinara neisplacene licne dohotke zna odma da uzme njeno neznam dali je po zakonu da se iskljuci struja dok je vanredno stanje a iskljucena je 13 marta ove godine sa takvim stanjem niti mogu da se operem niti da odrzavam higijenu lepo oni pricaju ostani kod kuce al od vazduha se ne zivi pozdrav

Reply
Ивица Савић 05.04.2020 - 13:36

Ако је све ово тачно што каже Жељко, онда је то само потврда да се надлежне службе не понашају нормално. Центар за социјални рад, а и друге службе, би морао да се организује и да нико у овој ситуацији не остане без могућности за преживљавање. Оваквим случајевима је боље да изађу на улицу па у затвор, бар ће морати да их хране. У том смислу најављена помоћ од 100 евра за сваког грађанина је само предизборни трик о државни трошак, уместо да се новац подели само онима којима је стварно неопходан. Бахата власт нема меру, види само себе и сада и касније. А докле, зависи од нас!

Reply

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!