Home Info Rusi ipak imaju plan za Železaru

Rusi ipak imaju plan za Železaru

by redakcija

 

Investicioni plan za pokretanje rada Železare u Smederevu ruski “Ural vagon zavod” dostaviće polovinom februara kada će doći u Beograd. Tada će biti poznato i da li će ova ruska kompanija ući u projekat zajedno sa Vladom, ili će kupiti sto odsto akcija Železare.
– „Ural vagon zavod“ je završio kompletnu tehničko-tehnološku analizu za potencijalna ulaganja u smederevsku Železaru. U prvoj polovini februara njihovo rukovodstvo će doći u Beograd i predložiti model dalje saradnje na pokretanju Železare – rekao je u Moskvi Mlađan Dinkić, ministar finansija i privrede.
 
Iz “Ural vagon zavoda”, kako je istakao ministar, preneli su mu da će u “Železaru” morati dosta da se investira, pre svega u profitabilnije proizvode višeg stepena obrade, kao što su beli limovi, ali i da su već napravili model kako pokrenuti visoke peći.
 
– Ohrabren sam ovim razgovorima jer je „Ural vagon zavod“ jedna velika kompanija koja je vrlo poželjan partner za Železaru i nadam se da ćemo uskoro uspeti zajedno da je pokrenemo – naglašava Dinkić.
 
Najkasnije do polovine februara, sudeći po rečima finansijskog direktora i zamenika generalnog direktora „Ural vagon zavoda“ Ruslana Anatoljeviča Kondrašova, ta kompanija će na osnovu završenih analiza, predložiti jednu od dve varijante za pokretanje Železare.
 
– Naša korporacija „Ural vagon zavod“ je zainteresovana za Železaru. Mi ćemo najkasnije do sredine februara imati sveobuhvatnu analizu stanja. Postoje dve varijante – prva je da u projekat uđemo zajedno sa Vladom Srbije, a druga je da samostalno pristupimo kupovini sto odsto akcija ove kompanije – kaže Kondrašov.
Ministar finansija i privrede u Moskvi se sastao i sa predsednikom borda direktora ruske VTB banke Andrejem Kostovim.
 
– Dogovorili smo se da oni finansiraju ove krupne investicije koje su neophodne da bi Železara radila profitabilno – zaključio je Dinkić.
 
Smederevo: Odlična vest
 
– Informacije iz Moskve su odlične i za ceo metalski kompleks, pa i državu. Iskreno, tako nešto smo i očekivali, s obzirom na to kako je rađen posao. Ono što jeste činjenica je da je Železara pokazala za ovih osam godina dok je još bio “Ju-Es stil” da može da ostvari profit i to je naš adut – ističe Mileta Gujaničić, predsednik Nezavisnog sindikata metalaca.
 
Danijela Nišavić

Izvor: Blic

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!