Home Info Rušenje skladišta još neizvesno

Rušenje skladišta još neizvesno

by redakcija

„Petrol LPG Beograd“, koji gradi skladište tečnog naftnog gasa na obali Dunava, uplatio je dva miliona dinara u budžet grada četiri meseca pre nego što je Skupština usvojila plan detaljne regulacije i bez planske dokumentacije. U Direkciji za izgradnju grada nemaju odgovor na pitanje na osnovu čega su obračunali i naplatili naknadu kada investitor nije imao nijedan dokument za buduća postrojenja.

Skupština Smedereva je na sednici 4. septembra usvojila Plan detalje regulacije za parcelu iz koga je jasno da je pisan upravo za ovog investitora jer predviđa gradnju istog postrojenja. Samo pet dana kasnije gradnja je započela, a tek 30. septembra izdata je lokacijska dozvola. Građevinska inspekcija je 1. novembra donela rešenje o uklanjanju bespravno izvedenih radova, jer investitor nije imao građevinsku dozvolu.

Međutim, investitor je znatno ranije, bukvalno „na lepe oči“, gradu platio naknadu za građevinsko zemljište.

– Nemam šta da krijem. Naknada je plaćena 30. maja i to je rizik onoga koji daje pare. Nije uplaćeno meni nego u budžet grada. Nije uobičajeno, priznajem, ali to je njegov rizik. Zašto ne bismo mi naplatili kada je čovek hteo da plati, a pare su trebale gradu, i ne vidim ništa sporno – kaže Nenad Krčum, direktor Direkcije za izgradnju grada.

Plaćanje naknade za uređenje gradskog građevinskog zemljišta podnosi se uz zahtev za izdavanje građevinske dozvole, jer u tom momentu investitor ima projektnu dokumentaciju, na osnovu koje se i obračunava visina naknade, kažu u Ministarstvu građevine i urbanizma.

Direktor Direkcije za izgradnju ne može da objasni kako je investitor znao koliko da plati kada još nije urađen PDR, lokacijska dozvola, glavni projekat.

– Ne znam kako su znali koliko da uplate. Ne znam što je to problem, i neću da pravim aferu – navodi Krčum.

„Novosti“ saznaju da je ovim novcem zapravo odblokiran račun grada.

Investitor je od grada dobio saglasnosti za tri podzemna rezervoara po 150 kubika, što je navedeno u dozvoli, dok je inspekcija utvrdila da ih je postavljeno 20, kapaciteta 3.000 kubika.

Nenad Krčum kaže da je naknada od dva miliona dinara plaćena za prvu fazu izgradnje, odnosno tri rezerovara, i da će investitor morati da doplati dodatne rezervoare. Inače, ugovor o uplati od 30. maja sačinjen je 1. novembra, odnosno istog dana kada je građevinska inspekcija naložila uklanjanje nelegalne gradnje.

I dok se čekaju dalji koraci, lokalna samouprava je LPG-u 12. novembra izdala građevinsku dozvolu.

– Građevinska dozvola odnosi se na tri podzemna rezervoara i druge objekte na osnovu prve faze gradnje. Grad nema nadležnost da izda građevinsku dozvolu za kapacitet veći od 500 tona. Ukoliko investitor bude postavio 20, a ne tri rezervoara, neće moći da dobije upotrebnu dozvolu – kaže Dragan Krstić, načelnik Odeljenja za urbanističko-komunalne, imovinske i inspekcijske poslove.

Krstić tvrdi da je glavni projekat u skladu sa uslovima predviđenim lokacijskom dozvolom.

Na rešenje gradske građevinske inspekcije o uklanjanju objekata, investitor ima pravo žalbe Republičkoj građevinskoj inspekciji, a rok ističe 20. novembra. S obzirom na činjenicu da je grad izdao građevinsku dozvolu nakon rešenja o uklanjanju bespravne gradnje, nije jasno šta će se dalje dešavati.

INVESTITOR SE NE OGLAŠAVA
Pitanja o investiciji „Novosti“ su postavile većinskom vlasniku Petrol LPG – Slovenačkoj energetskoj družbi iz Ljubljane, ali su nas oni uputili na svoju beogradsku ispostavu. Od LPG nismo dobili odgovore.

KRIVIČNE PRIJAVE
Na nezakonitu gradnju prvi su ukazali građani koji su slučaj prijavili nadležnoj inspekciji, policiji, i podneli krivične prijave protiv investitora, građevinskog inspektora koji u prvoj kontroli nije naložio uklanjanje radova već obustavljanje, i policijskih službenika Odeljenja za vanredne situacije u Smederevu.

J.Ilić

Izvor: Večernje novosti

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!