Home InfoDruštvo „Riba od glave smrdi“

„Riba od glave smrdi“

redakcija

Dok je lađa „Slavjana“, replika starog ruskog broda iz doba kneza Vladimira, sa sve despotom Đurađom, suprugom mu Jerinom i dvorskom svitom, pre neki dan uplovljavala u smederevsku luku, a sve to povodom Smederevske jeseni, neko u gomili koja se tiskala na pristaništu vickasto je dobacio: „ Imaju i pratnju za slučaj da ih napadnu smederevski pirati!“. 

Da nije tužno, bilo bi smešno.
Smederevo je opet izašlo na loš glas. Pored svih afera koje godinama potresaju „ naše malo misto“, samo su nam još pirati i gusari falili. I to baš u jeku manifestacije koja je davno začeta tu na obali Dunava.I to baš onda kada je njen početak ponovo vraćen na Dunav.
Ironija sudbine, šta li je, ne znam, ali dobro nije. Da bude još gore, vest da su „ smederevski pirati“ opljačkali ukrajinski brod medije je preplavila baš u četvrtak kada je počinjala priredba i dan uoči ceremonije simboličnog iskrcavanja na reci.

Ali nije u tome poenta. Ruska lađa mirno je uplovila u ozloglašenu smederevsku luku, Brankovići su se bezbedno iskrcali i predali ključ grada, manifestacija je prošla. Pirati su izgleda uzeli slobodan dan.
Šalu na stranu, ali ova priča ima druga naličja.Tok Dunava kod Smedereva se godinama predstavlja kao najopasnija zona kojom suvereno vladaju nekakvi pirati, a naš grad sa najvećom pretovarnom lukom u Srbiji nema rečnu policiju! Iako je priča o smederevskim gusarima stara decenijama, naša policija nema ni patrolni čamac! Da ironija bude veća, čamac smo dobili od Ju Es stila pre nego što su otišli odavde, ali Ameri nam ne dadoše i neophodnu opremu za njega. Plovilo i dan danas čeka tu opremu koju MUP treba da nabavi, „a kad će ne znamo“, što bi rekli u popularnoj „ Đekni“. Kako policija sa obale „lovi“ pljačkaše brodova,u domenu je naučne fantastike. Ne čudi onda što pirati ovde ladno „operišu“ duž 60 kilometara obale, sve do Grocke.

Kriminal u našem akvatoriju jeste česta pojava, nije sporno.Ali, ispade Smederevo strah i trepet za strance, da tu u zasedi danonoćno vrebaju bande naoružanih gusara koji presreću brodove radi svakovrsnog tereta,otimaju ih, pljačkaju, haraju…ma, „ jedu malu decu“. Piratski prepadi dobili su na zapletu, poput onih u indonežanskim vodama. Novinski natpisi uteruju strah u kosti, bukvalno svakom čitaocu, koji, tipujem, već kod naslova zamišljaju scene iz filmova sa „jednookim gusarima“ i mrtvačkom glavom na kapi.

Biber u „gusarskoj supi“hronično dodaju razni zastupnici stranih brodarskih kompanija. Ovaj put pisali su čak i vladi o tome kako napadi organizovanih bandi pirata na Dunavu „ direktno ugrožavaju međunarodni ugled institucija Srbije i mogu imati negativne posledice po privredu zemlje“.
Izgleda mi ovo kao „ topla voda“, ali okej. Neka je tako. Ali, zašto onda zvanični podaci kažu da se godišnje policiji prijavi svega desetak piratskih napada? Pa, nije valjda taj „ zanat“ samo na Dunavu kod Smedereva aktuelan. Zašto se ne diže pompa o dilovima rečnih kriminalaca sa podmitljivim posadama? O fingiranim napadima i pljačkama? A to je bukvalno javna tajna.Sumnja se čak da su pojedine prijave samo maska za njihove pogodbe. Hoće li neko da mi kaže možda kako toga nema? Kako su u toj priči svi nevini, od mornara do policije,osim naravno zlih i opasnih pirata?

Zašto ti agenti stranih brodarskih kompanija recimo ne pokrenu pitanje čuvenog smederevskog čamca koji truli čekajući opremu, a pritom je namenjen rečnoj policiji koja ovde ne postoji ? Zar rešenje tih pitanja nije starije od „ šlihtanja“ raznim ministarstvima. Kao da oni ne znaju šta šteti ugledu i privredi Srbije.

Ne branim pirate, gusare, rečne kriminalce,lopovske bande i kako ih sve ne nazivaju. Taman posla. Branim red i pošten rad. Ali, nek se taj red uspostavlja od glave prema repu a ne obratno. Jer samo se riba čisti od repa, a od glave smrdi. To naročito znaju ovde na Dunavu.

Olja Milošević

Izvor: Naše novine

0 komentara
0

Slične vesti

Ostavi komentar

error: Sadržaj je zaštićen !!