Home InfoDruštvo Rezerve krvi nedovoljne, u ponedeljak akcija u Smederevu

Rezerve krvi nedovoljne, u ponedeljak akcija u Smederevu

by redakcija1

Praznici su po pravilu vreme koje obeležava nestašica krvi pa je u poslednjih nedelja manji odziv davalaca.

To je znatno smanjilo rezerve, a može i veoma ozbiljno da utiče na odlaganje operacija u zdravstvenim ustanovama širom zemlje.

Na minimumu su zalihe A i nulte krve grupe oba faktora, kao i B negativne, dok su rezerve AB krvne grupe za sada stabilne.

Iz Instituta za transfuziju krvi Srbije apelovano je na građane, posebno one koji do sada nisu bili davaoci, da se priključe akcijama, a Smederevci i Smederevke će do kraja januara za to imati četiri prilike.

Prva je već u ponedeljak 15. januara od 8 do 14 sati u Sportskoj hali, na redovnoj akciji. Do kraja meseca biće ih još tri: 22, 25. i 29. januara u istim terminima i na istom mestu.

Inače, kako bi tokom ovih meseci popularizovali davalaštvo, Institut i Crveni krst su pre 16. godina pokrenuli Zimsku kapmanju koja se u gradovima i opštinama odvija uz pomoć lokalnih samozprava i medija. Ovoga puta, kampanja je krenula iz Petrovca, Požarevca, Šapca i Smedereva, a trajaće do 23. februara.

Takođe, smederevskom Crvenom krstu je krajem prošle godine u Skupštini grada Beograda dodeljena Dijamantska plaketa kao šampionu solidarnosti za učešće najvećeg broja davalaca krvi u Zimskoj i Letnjoj kampanji 2023.

Ako na umu imamo statistiku Instituta po kojoj su samo tri od stotinu stanovnika u našoj zemlji davaoci, jasno je da u svakoj sredini, pa i u Smederevu, davalaštvo može i treba da bude još zastupljenije.

Slične vesti

1 comment

Sladjan 16.01.2024 - 22:15

ja ne znam zašto kukaju i plaču…….davalastvo krvi u gradu je uništilo ministarstvo!!!!!znam 10ljudi koji prestalo davati krv po njihovim pravilima!!!bilo je da odeš kada hoćeš svaki dan ,a sada jednom nedeljno…..

Reply

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!