Home Info „Rešenje za Železaru 5. januara“

„Rešenje za Železaru 5. januara“

by redakcija

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će do 5. januara biti završena tenderska procedura za kupovinu smederevske Železare.

On je poručio da će država na sebe preuzeti sve njene dugove, jer će time omogućiti očuvanje radnih mesta, podizanje proizvodnje, a time i bruto domaćeg proizvoda.

Vučić je, gostujući na RTS-u, podsetio da se 1. decembra završava javni poziv za Železaru Smederevo, da će do 5. decembra biti raspisan tender, a 5. januara i završena cela procedura. 

Govoreći o kompanijama koje su potencijalni kupci Železare Vučić je, ne precizirajući o kome govori, rekao da je "jasno ko će se javiti na tender". 

"Mislim da su oni veoma dobri ponudjaći, iako ćemo mi izdvojiti svoj novac kako bismo pomogli očuvanje 5.000 radih mesta da bi bilo još više zaposlenih, da bismo podigni prozivodnju sa 380.000 tona čelika godišnje na 2,2 miliona tona", rekao je Vučić. 

Prema njegovim rečima, na taj način BDP će se sa 1,3 odsto povećati na 1,4 odsto, što će istovremeno značiti i smanjenje javnog duga i fiskalnog deficita, kao i otvaranje mogućnosti za novo zapošljavanje. 

"I to je ono zbog čega sve ovo radimo", poručio je Vučić. 

Na pitanje hoće li država preuzeti sve dugove Železare na sebe, Vučić je odgovorio potvrdno, rekavši da je država 90 odsto poverilac u Železari. 

"Država će preuzeti sve dugove železare, od kojih je 90 posto duga prema državi. U protivnom niko drugi neće hteti da udje. Mi ne nudimo ništa što je privlačno bilo kome. Država će da pruzme na sebe, ali pošto je država 90 odsto poverilac onda će nam u tom smislu troškovi biti značajno manji", objasnio je premijer. 

Izvor: Tanjug

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!