Home ZanimljivostiAutomoto Prvi automobil na benzin

Prvi automobil na benzin

by redakcija

Prvi pravi automobil koga je pokretao benzin napravio je Karl Benc 1885. godine. Taj automobil je išao na tri točka i izgledao je kao veliki tricikl bez pedala u koga su mogla da stanu dva čoveka. Verzija iz 1885. godine je bila veoma komplikovana za vožnju: za vreme javne test vožnje udario je u zid, a već 1887. definitivni Model 3 je izašao u prodaju sa brojnim izmenama u odnosu na početnu verziju.

Naravno da u to vreme nije bilo benzinskih pumpi, pa su zaljubljenici u novo čudo tehnike morali da svoj put računaju u odnosu na apoteke u kojima su jedino mogli da kupe benzin koji se prodavao u bočicama kao sredstvo za čišćenje.

Prvi dugačak put automobilom obavila je Berta Benc, supruga Karla Benca, koja je posadila svoja dva sina u automobil i odvezla se kod majke koja je živela u gradiću udaljenom 106 km.

Iste godine su i Gotlib Dajmler i Vilhelm Majbah konstruisali vozilo koje je pokretala 1.5 konjska snaga, koje je imalo četiri brzine i išlo 15 km/h. Nakon toga, Pežo i Ford pokreću prve serijske proizvodnje automobila.

Izvor: Zanimljive Informacije

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!