Home InfoDruštvo Premalo žena na protestu protiv zabrane toplesa (Rio)

Premalo žena na protestu protiv zabrane toplesa (Rio)

redakcija

Kolektivni protest protiv višedecenijske zabrane toplesa, koji je u subotu, prvog dana leta u južnoj hemisferi, održan na čuvenoj plaži Ipanema, u Rio de Žaneiru, nije postigao očekivani odziv.

 

Umesto najavljenih 2.000 učesnica, na golišavom skupu pojavilo se najviše fotoreportera i muškaraca. Kako prenosi BBC, nekoliko hiljada Brazilki obećalo je preko društvenih mreža da će doći u subotu na plažu i skinuti gornji deo kupaćeg kostima u znak protesta protiv "licemernog zakona" koji ženama zabranjuje sunčanje u toplesu. 

Organizatori su naveli da se na plaži u zakazano vreme pojavilo svega nekoliko desetina žena, a da je većina najverovatnije odustala iz straha. 

"To je lažni puritanizam, indikativan za našu mačo kulturu", kazala je za AP jedna od učesnica protesta, dodajući da je zakon "anahron i licemeran" s ozbirom na to da se golotinja toleriše tokom karnevala. 

Organizatorka skupa Ana Rios izjavila je da je cilj bio da se skrene pažnja javnosti na predrasude prema ženama u Brazilu. 

Protest je podržala i grupa muškaraca koja je osudila "seksistički zakon". 

"Žalosno je što je ceo događaj pretvoren u medijski cirkus. Zapanjena sam brojem muškaraca koji su došli samo da bi se nagledali ženskih grudi", rekla je Rios. 

Zakon o zabrani toplesa, koji je donet još 1940-ih, predviđa kaznu od tri meseca do godinu dana zatvora.

Izvor: Tanjug

0 komentara
0

Slične vesti

Ostavi komentar

error: Sadržaj je zaštićen !!