Home Info Počinju „Nušićevi dani“ u Smederevu

Počinju „Nušićevi dani“ u Smederevu

by redakcija

Izložbom kustosa Muzeja pozorišne umetnosti Srbije Aleksandre Milošević „Humanitarne predstave i koncerti u srpskim pozorištima do 1941″ sutra u Smederevu počinju teatarske svečanosti u slavu Branislava Nušića koji je detinjstvo i deo mladosti proveo u tom gradu.

Za otvaranje „Nušićevih dana“ dobitnik nagrade za životno delo na manifestaciji 1992. Nikola Simić izvešće komediografsko delo „Sladak kupus s ovčetinu, pa izvolte na samoubistvo“. Komediju su zajednički napisali Milovan Janjuš i Slavko Simić.

Drugog dana manifestacije u nezvaničnom programu Pan teatar iz Beograda igraće adaptiranu bajku A.S. Puškina „Bajka o ribaru i ribici“ . Tekst je adaptirala i predstavu režirala Melita Bihali.

Organizator je potom najavio predfestivalski program čije predstave nisu u konkurenciji za pojedinačne glumačke nagrade niti interpretacije ansambla. U tom delu programa nastupiće amateri iz Kovina i Petrovca na Mlavi.

Ponovno „svečano otvaranje“ zakazano je za 19. april kada će se pozorišnoj publici obratiti dramski pisac Siniša Kovačević.

Festivalski program otvoriće ansambl Narodnog pozorišta Republike Srpske iz Banja Luke komedijom „Narodni poslanik“ u režiji Nikole Pejakovića.

U festivalskom delu programa do zatvaranja 25. aprila nastupiće pozorišta iz Beograda, Niša, Leskovca a poslednje večeri ovogodišnji dobitnik nagrade za životno delo Milija Vuković imaće glumačko veče sa prijateljima.

Laureat, Milija Vuković, član je ansambla kruševačkog pozorišta koje na ovogodišnjim „Nušićevim danima“ ne nastupa.

M.S.P.

Izvor: Milosav Slavko Pešić

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!