Home Info Počinje PatosOFFiranje

Počinje PatosOFFiranje

by redakcija

Danas počinje medjunarodni multimedijalni festival Patosoffiranje. 

Od 27. juna do 5. jula trajeće deseti Međunarodni multimedijalni festival PATOSoffIRANJE.  

Festival će se održavati na ulicama, trgovima i gradskim pešačkim zonama, kao i u prostorima Centra za kulturu Smederevo. Celodnevne aktivnosti uključuju ulični teatar i predstave priznatih pozorišta iz Srbije i inostranstva, performanse, izložbe, umetničke radionice, koncerte i klupske večeri u kojima učestvuje preko 200 izvođača.  Uloga scenskih i drugih umetnosti menja se u skladu sa društvenom stvarnošću. Pokretačka funkcija i usmeravanje ukusa povlači i posebnu odgovornost umetnika.

Takva orijentacija je imperativ kada stvaralaštvo preti da se izoluje i postane samo sebi svrha. ,,Umetnost, rad, akcija!“ moto je koji upućuje na našu opredeljenost ka umetnosti koja je delatna, okrenuta ka realnosti svakodnevice ali i opštijih duhovnih kretanja.  Program festivala je tematski uokviren izvođenjima posvećenim obeležavanju stogodišnjice od početka Prvog svetskog rata. Dan otvaranja počinje prikazivanjem filma Radio-televizije Srbije ,,Milunka Savić – heroina Velikog rata’’ u Istrojiskom arhivu, a festival zatvara monodrama ,,Čelične ratnice – Žene dobrovoljci u Prvom svetskom ratu’’. U znaku jubileja je i dobar deo programa, gde gostuju trupe koje takođe ove godine proslavljaju svoje jubileje rada.  

Aktivno i usmereno delovanje umetnosti ogleda se u brojnim programima posvećenim žarišnim tačkama savremenog društva. Oblasti od posebnog značaja su obrazovanje, koje poslednjih godina prolazi kroz brojna previranja; i vaspitanje čija se kriza ogleda u višestrukim nerazumevanjima koja rezultuju diskrimintorskim odnosom mladih jednih prema drugima. S obzirom na to, odabran je niz radova koji preblematizuju ove teme.

U sklopu programa izdvajaju se ciklusi različitih umetničkih oblika koje se bave obrazovanjem i marginalizovanim grupama. PATOSoffIRANJE će takođe, po treći put, predstaviti svojim građanima ,,Živu biblioteku”, ostvarenu u saradnji sa Savetom Evrope i Kancelarijom poverenice za zaštitu ravnopravnosti Republike Srbije. Posetioci će ponovo moći da kroz razgovor sa ljudima čiji životi zaista jesu knjige, saznaju nešto više o njihovim pričama, ali i o sebi i svakodnevnim predrasudama. Kako je festival multimedijalnog karaktera, izvođenja su predstave, performansi, izložbe, tribine, filmovi… Izvođačke umetnosti ne bi mogle da deluju na društvo, niti da ostvare komunikaciju sa sredinom bez novinara i novinskih kuća koji svoj rad posvećuju kulturi i umetnosti.

Na samom otvaranju festivala, novinarima će se dodeliti po prvi put nagrada ,,Niko Garone’’ za posebno angažovanje u kulturi Smedereva i Srbije. Sadržaj festivala nije iscrpljen ovim programima. Ove godine posetioci festivala će imati priliku da se upoznaju i uživaju u svežim predstavama iz Srbije i Evrope.  Ove godine festival su podržali Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Grad Smederevo, fondacije TRAG, USAID, Institute for Sustainable Communuties, kancelarije Saveta Evrope i Poverenice za ravnopravnost. 

PatosOFFiranje 10 se priključuje podršci poplavljenim područjima, te će ulaz za one koji se odvijaju u Centru za kulturu Smederevo biti poslata poruka na broj 1003. Programi na trgu i gradskim šetalištima su slobodni. 

Kompletan repertoar i najave dešavanje možete pratiti na stranicama SDCafe-a.

Izvor: SDCafe

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!