Home InfoHronika Počeo sastanak sindikata u Železari

Počeo sastanak sindikata u Železari

redakcija

U Železari Smederevo u podne je počeo sastanak predstavnika reprezentativnih Sindikata metalskog sektora Srbije.

Sa sastanka će, kako su istakli, poslati jasnu poruku i zahtev državi da ne dozvoli da se obustavi proizvodnja u toj čelicani.

Predsednik Nezavisnog sindikata metalaca u toj kompaniji Mileta Gujaničić rekao je da je u Železaru došlo više od 100 predstvnika sindikata da podrže kolege iz Smedereva.

Predstavnici sindikata metalskih radnika upozoravaju da gašenje Železare Smederevo znači i gašenje čitavog metalskog kompleksa u državi.

Predsednik Nezavisnog sindikata metalaca u toj kompaniji Mileta Gujaničić kaže da što pre treba da se nađe rešenje.

Prema njegovim rečima, tačno je da će 5. jula druga visoka peć u Železari Smederevo biti stavljenja na "tihi hod", odnosno da će privremeno biti obustavljenja proizvodnja.

Razlog je nedostatak novca da se finansira proizvodnja, niska otkupna cena čelika na medjunardnom tržištu kao i nedostatak plasmana.

Železara je od kraja januara u državnom vlasništvu, pošto ju je Vlada otkupila za jedan dolar od kompanije Ju-Es Stil, koja se povukla iz Srbije jer je poslovala sa gubicima. Železara Smederevo imala je učešće od pet posto u ukupnoj proizvodnji Srbije i oko 14 procenata udela u izvozu.

Gujaničić je ukazao da privremena obustava proizvodnje može da potraje i do septembra, ali da su u sindikatu optimisti i očekuju da će biti nađen strateški partner za Železaru Smederevo.

On je istakao da je zaposlenima, kojih je više od pet hiljada, ponuđeno da odu na redovne godišnje odmore ili plaćena odsustva do 45 dana.

Vlada Srbije produžila je, početkom juna, drugi put rok za pronalaženje strateškog partnera za Železaru Smederevo, tako da zainteresovane kompanije mogu da dostave obavezujuće ponude do 10. septembra.

Iako se o zaustavljanju peći smederevske železare među radnicima dosta priča, ministar ekonomije Nebojša Ćirić juče je demantovao najavu da se za desetak dana očekuje obustavljanje proizvodnje i masovni odlazak većine od ukupno 5.500 radnika na prinudne odmore i plaćena odsustva.

"Ja nemam informacije da će u narednih sedam, deset ili 20 dana da se zaustavlja rad druge visoke peći u Železari ili da je već zaustavljen, što apsolutno nije tačno. Nije mi jasno ni ko je plasirao takvu informaciju", izjavio je Ćirić i uputio ih da prave informacije potraže od uprave Železare.

On je rekao da jedna od dve visoke peći ne radi od prošle godine, kada je Ju-Es stil bio vlasnik, a druga visoka peć radi normalno. Ćirić je objasnio da situacija u Železari nije laka, da kompanija iz meseca u mesec radi sa manjim ili većim gubitkom i da je tender za nalaženje strateškog partnera produžen za 90 dana.

Gujaničičć je demantovao sve špekulacije o lošem kvalitteu smederevskog čelika, a samim tim i lošem plasmanu na svetskom tržištu istakavši da je njegov kvalitet odličan.

Predsednik Samostalnog sindikata u ''Železari Smederevo'' Siniša Prelić je rekao da se mesečno proizvodi 57.000 tona čelika i da imaju narudžbine za jul i avgust.

On je dodao i da se radnicima u Železari isplaćuju zarade, u vrednosti 35.000 do 40.000 dinara mesečno, kao i da su redovne.

Izvor: Tanjug

0 komentara
0

Slične vesti

Ostavi komentar

error: Sadržaj je zaštićen !!