Home Info Pet tačaka razdora između Srbije i „Esmarka“

Pet tačaka razdora između Srbije i „Esmarka“

by redakcija

Evropska komisija odlučivaće o davanju saglasnosti na plan restrukturiranja Železare tek kada se pregovori o partnerstvu sa “Esmarkom” okončaju, saznaje “Blic”.

Ministar finansija Dušan Vujović otkriva da je moguće da se do utorka dođe do nekih opipljivih rezultata u pregovorima.

– Naš spisak očekivanja nije ni prost ni lak, a i “Esmark” želi da sebi obezbedi najbolju moguću poziciju. Razgovara se o 30 elemenata koji se odnose na obavezu obe strane – otkriva Vujović.

U radnoj grupi za pregovore i dalje kažu da su u potrazi za optimalnom garancijom da će “Esmark” u Smederevu ostati dovoljno dugo. Od “Esmarka” je, inače, traženo da pet godina ne smanjuje broj zaposlenih i da u narednoj deceniji ne dođe do promene vlasništva, ali ni do prodaje imovine srpske čeličane.

Amerikanci još nisu pristali da polože garancije u vrednosti od 20 miliona dolara, a s druge strane, srpska strana na tome insistira jer su postojeće zalihe sirovina u Železari vredne 90 miliona dolara i računica je da na njima može da se ostvari dobit oko 20 miliona. 
 
Amerikanci traže još para
Još se ne zna ni kako će se okončati pregovori o učešću Srbije u projektu. Srbija je pokazala spremnost da njeno učešće u poslu bude oko 200 miliona dolara. Međutim, “Esmark” traži da se udeo Srbije duplira, odnosno da Vlada pruži garancije za kredit koji bi bio odobren Železari.

G. Bulatović

Izvor: Blic

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!