Home Info Partner za „Železaru“ polovinom sledeće godine

Partner za „Železaru“ polovinom sledeće godine

redakcija

Milan Bačević, ministar prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja izjavio je danas da očekuje da će u prvoj polovini sledeće godine biti pronađen strateški partner za "Železaru Smederevo", kako bi ta fabrika oživela i počela sa proizvodnjom.

– Veliki sam optimista da ćemo taj posao završiti vrlo brzo, čak sam spreman da kažem da ćemo to biti u prvoj polovini naredne godine – rekao je ministar Bačević.

Bačević je podsetio da je za "Železaru" zainteresovana jedna ruska kompanija, čije ime nije želeo da otkrije, ali je dodao da postoje i drugi potencijalni partneri sa kojima se razgovara i svi su sa Istoka.

Ti potencijalni partneri su uglavnom Rusi i Ukrajinci, jer imaju istu tehnologiju koja je ugrađena i u smederevsku železaru, precizirao je Bačević.

– Nije se ta priča svela samo na jednu kompaniju. Ima više interesenata, a mi naravno, tražimo najbolje rešenje – dodao je on.

Pošto je u "Železaru" ugrađena ruska tehnologija, Rusi su prepoznali da bi koristeći tu tehnologiju, čak i u ovim uslovima krize, mogli da ostvaruju između 10 i 15 procenata veću proizvodnju čelika nego što su to radili njihovi prehodnici na istoj tehnologiji , istakao je Bačević.

"Železara" sada za Srbiju predstavlja „kamen oko vrata“ jer radi na tehnološkom minimumu, a vlada ga svakog meseca finansira „ozbiljnim“ novcem, napomenuo je ministar i naglasio da je država zbog toga prinuđena da što pre pronađe strateškog partnera koji će prepoznati svoj interes u proizvodnji u "Železari".

Cilj je da „oživimo“ "Železaru", da uposlimo nekoliko hiljada ljudi i pomognemo u plasmanu čelika, koji recimo može da služi za proizvodnju šasija u automobilskoj industriji u Kragujevcu ili u namenskoj industriji u Srbiji, kazao je Bačević, podsetivši da je američka kompanija „Ju es stil“ nekoliko godina ostvarivala veoma visoke profite od proizvodnje u ovoj kompaniji.

Izvor: Tanjug

0 komentara
0

Slične vesti

Ostavi komentar

error: Sadržaj je zaštićen !!