Home InfoHronika OTKAZI ZA ČETVORO ZAPOSLENIH U RTV SMEDEREVO

OTKAZI ZA ČETVORO ZAPOSLENIH U RTV SMEDEREVO

by redakcija

Četvoro od ukupno devet zaposlenih u RTV Smederevo dobilo je otkaze suprotno odredbama Zakona o radu, kako tvrde u Sindikatu novinara Srbije.

Četvoro zaposlenih sačekala su rešenja o otkazu ugovora o radu, zato što je, kako je navedeno, "usled ekonomskih promena došlo do smanjenja obima rada, kao i komercijalno-reportažnih reklamnih oglašavanja, smanjenja novčanog priliva, kao i potrebe bolje i efikasnije organizacije rada, prestala potreba za obavljanjem poslova na kojima zaposleni rade". U međuvremenu poslodavac je angažovao četvoro novih radnika na poslovima pripreme programa.

Dvoje od četvoro zaposlenih koji su dobili otkaze su sindikalni funkcioneri u ovoj medijskoj kući. Otkaze su dobili Rajko Ivanović – predsednik Samostalnog sindikata, Tamara Lazić – predsednica Štrajkačkog odbora, Miloš Necić – član Štrajkačkog odbora i Dejan Đorić – u međuvremenu smenjeni glavni i odgovorni urednik i predsednik Sindikata novinara Srbije u RTV Smederevo.

Zaposleni koji su dobili otkaze smatraju da je u pitanju revanšizam, navodeći da su otkazi uručeni u trenutku kada je najavljen najnoviji štrajk u ovom preduzeću, četvrti za poslednjih godinu dana. Predsednica Sindikata novinara Srbije Dragana Čabarkapa saglasna je u oceni da su otkazi predsednicima sindikata suprotni odredbama Zakona o radu i najavila na današnjoj konferenciji za novinare u Smederevu da će podnete tužbe, obavestiti inspekciju rada i Agenciju za privatizaciju.

– Ovim odlukama suspendovana su profesionalna i radna prava zaposlenih i poslata je poruka kako će proći oni koji žele da se sindikalno organizuju. Mi ćemo obavestiti o ovome Ministarstvo kulture i informisanja, OEBS i Evropsku federaciju novinara čiji smo članovi – rekla je Čabarkapa.

Ona je podsetila da je u julu u Beogradu organizovana godišnja Skupština EFN, kada je konstatovano da je položaj novinara u Srbiji izuzetno težak.

– Prisustvujući Skupštini predsednik Srbije Boris Tadić tada je kazao da očekuje od novinara da budu kontrolori društva. Naši poslodavci međutim traže od nas da budemo puki izvršioci i podanici. Jedini način da se tome odupremo je da imamo jaku sindikalnu organizaciju koja će primorati poslodavce da sa nama potpišu granski kolektivni ugovor koji je jedini garant profesionalnih i radnih prava zaposlenih u medijima – zaključila je Čabarkapa.

Radio Smederevo, sada RTV Smederevo, privatizovan je krajem 2009. godine i tada je radnom odnosu bilo 17 zaposlenih.

Izvor: Kurir

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!