Home InfoDruštvo Oprezno na internetu, u porastu krađa identiteta i ostale zloupotrebe

Oprezno na internetu, u porastu krađa identiteta i ostale zloupotrebe

by redakcija1

Tokom 2023. godine uočen je porast slučajeva krađe identiteta putem interneta, saopštio je MUP. Takođe, u porastu su i slučajevi neovlašćenog pristupa računarskim sistemima.

Do ovoga često dolazi nepažnjom korisnika Internet usluga, koji zbog neopreznosti i otvaranjem različitih linkova, dozvole instalaciju zlonamernog programa. Dešava se i da bez prethodne provere, ostavljamo podatke na različitim stranicama.

Preporuka je da zaštitni program na računaru uvek bude uključen čime ga štitite od zlonamernih pokušaja pristupa, oštećenja, brisanja ili preuzimanja lozinki i drugih osetljivih sadržaja.

Podrazumeva se i redovno ažuriranje antivirus programa i operativnih sistema kako biste na vreme otkrili propuste u bezbednosti.

Posebnu pažnju treba obratiti prilikom preuzimanja sadržaja jer ima onih koji su napravljeni tako da mogu da “zaobiđu” i najsavremeniju zaštitu. Kod elektronske pošte preporuka je da ne otvarate poruke koje stižu od nepoznatih pošiljalaca, a dešava se i da prilozi poslati sa poznate adrese budu rizični.

Ukoliko gasite računar svaki put kada niste pored njega i ne koristite ga smanjujete mogućnost da postanete žrtva zloupotrebe.

Krađa identiteta je postala češće krivično delo, a počiniocima sun a raspolaganju brojni podaci u slučaju da smo ih neoprezno ostavljali na internetu.

Sadržaji tipa “crack” ili keygene” i mnogi drugi koji se besplatno mogu skinuti često su zaraženi. Ujedno, ne bi trebalo ni da delite šifru za “wi fi” jer lica koja neovlašćeno dođu u posed vaše šifre mogu da učine niz krivičnih dela za koje se vi možete smatrati odgovornim zbog IP adrese, podsećaju iz MUP-a.

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!