Home InfoDruštvo Održana radionica ’’Lokalni zaštitnik građana u Smederevu’’

Održana radionica ’’Lokalni zaštitnik građana u Smederevu’’

by Redakcija

U organizaciji Pokreta Tvrđava, u ponedeljak, 12. decembra, održana je radionica o uspostavljanju institucije lokalnog zaštitnika građana (ombudsmana) u Smederevu. Ova institucija je predviđena Statutom Grada Smedereva još 2015. godine, ali nikada nije uspostavljena. Takođe, ona je definisana Zakonom o lokalnoj samoupravi, kao mogućnost gradova i opština da je uspostave, ali je to do sada uradilo samo 21 samouprava od ukupno 175 u Srbiji.

Predavači na radionici su bili master politikolog Nikola Burazer, Programski direktor Centra savremene politike, i dipl. pravnik Miša Sekulić, nekadašnji stažista kancelarije Zaštitnika građana u Beogradu. Oni su objasnili istorijski razvoj ove institucije u svetu i u Srbiji, a takođe su govorili i o nadležnostima ove institucije, organizacionoj strukturi i načinu pisanja pritužbe od strane građana.

Dipl. politikolog Nikola Krstić, koordinator Pokreta Tvrđava, koji vodi ovaj projekat pod nazivom Smederevski ombudsman: štit građanskim pravima, je u svom izlaganju objasnio predstojeće aktivnosti na projektu, pozvavši prisutne da se prijave za posetu domu Narodne skupštine, gde će polaznici imati mogučnost da direktno razgovaraju sa narodnim poslanicima. Ista mogućnost je predviđena i za posetu lokalnom parlamentu u Smederevu.
Prijave se mogu slati na mejl pokrettvrdjava@mail.com.

Obučeno je prvih 20 polaznika koji su upoznati sa benefitima ove institucije, a koji se pre svega ogledaju u tome da bi osnivanjem lokalnog ombudsmana u Smederevu građanima ta institucija bila bliža, lakše bi joj pristupali, a samim tim bi i lakše ostvarivali svoja narušena prava. Neke od oblasti u kojima lokalni ombudsman štiti prava građanima jesu, prava deteta, prava osoba sa invaliditetom, prava nacionalnih manjina, prava građana pred gradskim institucijama, rodna ravnopravnost, i sl.

Sledeća radionica će se održati u narednih 30 dana u Smederevu, o čemu će građani biti blagovremeno obavešteni, kako bi se prijavili kao učesnici.


„Ovaj tekst objavljen je uz finansijsku pomoć Evropske unije. Za sadržinu teksta isključivo je odgovoran Pokret Tvrđava. Sadržina ne izražava nužno zvanične stavove Evropske unije”.
 #EUzaTEBE

 

foto: Ivan Veselinović

 

Slične vesti

1 comment

samo_levo 19.12.2022 - 15:02

Kad vec ne mozemo da se izborimo protiv zagadjenja iz zelezare, daj bar da nekako zastitimo gradjane!

Reply

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!