Home InfoDruštvo Održan Krsni hod u Smederevu

Održan Krsni hod u Smederevu

by Redakcija

Juče je u Smederevu organizovan Krsni hod u organizaciji Udruženja građana Dedovina iz Smedereva.
Na pravoslavni praznik Sv. Trojice okupljeni na trgu u centru grada ispred Crkve Svetog Đorđa krenuli su u povorku već ranije najavljenom trasom.
Učesnici Krsnog hoda su bili Pravoslavni vernici SPC-a noseći sa sobom Pravoslavne ikone, Časne Krstove. Prisutan je bio i hor odeven u narodne nošnje da bi Krsni hod imao pečat srpske kulture.

U dva navrata u svojim kratkim izlaganjima, predsednik Udruženja građana Dedovina, Đorđe Petrović istakao je skoru odluku vrha SPC-a o davanju autokefalnosti makedonskoj pravoslavnoj crkvi nagrađavajući da je ta odluka „bila takva greška da će ući kao presedan u našu istoriju i naneti velike negativne posledice našem narodu.“

Petrović je takođe dodao je „simboličan primer oslikanih srpskih vladara Nemanjića po hramovina koji se nalaze na teritoriji sadašnje Severne Makedonije a na kojima istovremeno piše „makedonska pravoslavna crkva „zapravo poklonjena imovina SPC-a bez ikakvog napora da se išta očuva na bilo kakav način. Makedonska pravoslavna crkva je začeta kao udruženje građana još u vreme komunista nakon drugog svetskog rata. Predstavnici te crkve su smatrani kao raskolnici od strane SPC-a da bi im se sada ustupala imovina SPC-a čija je ogromna finansijska i kulturna vrednost.“

Prisutni su poručili da je, uprkos svemu ,važno istovremeno raditi na očuvanju celovitosti naše SPC-a, da moramo da budemo uz naše sveštenike u takvom smislu da utičemo na njih da donose mudrije odluke.

Skup je prošao bez ikakvih incidenata.

foto:YT

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!