Home Info Obeležena gradska slava

Obeležena gradska slava

redakcija

Na drugi dan Uskrsa obeležena je slava grada Smedereva – Vaskrsni ponedeljak, a svetu arhijerejsku liturgiju služio je vladika braničevski Ignatije.

Litija je krenula oko 8,30 časova od Hrama svetog Georgija, centralnim gradskim ulicama i utvrđenom maršrutom, poštujući Prvi i Drugi zapis: Hram sv.Georgija, pored Gimnazije, Karađorđev dud, Radosava Mirkovića, ugao sa Knez Mihailovom, Knez Mihailovom ulicom, do Hrama sv. Georgija.

Posle rezanja slavskog kolača, vladika braničevski Ignatije služio je svetu arhijerejsku liturgiju u Hramu svetog Georgija, a prazničnu atmosferu pesmom je upotpunio Hor Sabornog hrama "Sloga".

Gradonačelnica Smedereva dr Jasna Avramović vernicima je čestitala Uskrs, najveći hrišćanski praznik i slavu grada Smedereva.

„Svim Smederevcima čestitam gradsku slavu, sa željom da budu zdravi, srećni i veseli. Da dobro pobedi zlo, da razum pobedi mržnju. Da se mnogo godina družimo i radimo u interesu našeg grada, naših porodica i nas samih", rekla je gradonačelnica.

Zamenik gradonačelnika Bojan Teofilović pridružio se čestitkama povodom slave grada Smedereva.

„Naša živa vera zahteva od nas da budemo produhovljeni, očišćeni od svakojakih greha, telesnih i duhovnih. U ovom trenutku moramo svi da se saberemo oko osnovnih nacionalnih interesa", naglasio je Teofilović.

Predsednik Skupštine grada Branče Stojanović, koji je zajedno sa gradonačelnicom, građanima delio uskršnja jaja i žito, naročito je izrazio zadovoljstvo prisustvom njegovog preosveštenstva vladike Ignatija.

„Pomolili smo se za spasenje svih naših sugrađana i koristim priliku da svim Smederevkama i Smederevcima čestitam Vaskršnje praznike, ali i Đurđevdan. Da u miru, zdravlju i veselju dočekamo sledeću slavu", poručio je Stojanović.

Pored više stotina vernika, gradskog rukovodstva i sveštenstva, obeležavanju Gradske slave prisustvovali su članovi Gradskog veća, odbornici i predstavnici kulturnog i javnog života Smedereva.

Nakon liturgije, za sve prisutne organizovan je koktel u nekadašnjem restoranu Grand.

Smederevska litija održavala se i u vreme despota Đurđa Brankovića, a od 2002. godine, prema skupštinskoj odluci, drugog dana Uskrsa obeležava se i slava grada Smedereva.

Izvor: Grad Smederevo

0 komentara
0

Slične vesti

Ostavi komentar

error: Sadržaj je zaštićen !!