Home InfoSport Nagrađeni najbolji sportisti i klubovi u prošloj godini

Nagrađeni najbolji sportisti i klubovi u prošloj godini

by redakcija1

Sportisti, treneri, sportski radnici, ljubitelji sporta okupili su se i ovoga puta na tradicionalnoj dodeli nagrada. Uručuje ih, najuspešnijima u godini za nama, Savez sportova Smederevo.

Veselin Savić, predsednik te organizacije, istakao je da je njihov najvažniji cilj omasovljenje klubova kako bi toga proizašao kvalitet. Da bi se to dogodilo, neophodno je raditi na usavršavanju stručnog kadra, pre svega trenera.

Podrška grada raduje jer bez toga mnogi klubovi ne bi opstali, kazao je Savić dodavši da je naša lokalna samouprava među prvih pet u zemlji po visini sredstava koja se godišnje izdvajaju za sport. Na sportistima i klubovima ostaje da se potrude za još bolje rezultate.

Zamenik gradonačelnice, Vladimir Nešić poručio je da su uspesi sportista uspesi Smedereva jer gde god da nastupaju, oni najbolje predstavljaju naš grad. Zato, ceneći rezultate, grad nastoji da obezbedi uslove za sve koji žele da se bave sportom, kazao je Nešić.

U kategoriji sportista sa invaliditetom priznanja su dobili: Željko Sahačić  (Slepi i slabovidi Dunav), Vlado Dodić (Društvo za sport i rekreaciju invalida Smedereva), Nemanja Radaković (Streljačko streličarski klub OSI despot Đurađ Branković). Nagrađeni su i Danijela Lučanin (Stonoteniski invalidski klub Smederevo), Jelena Pantović (Streljački klub osoba sa invaliditetom R-50) i Radoslav Anić (Sportsko udruženje gluvih i nagluvih Despoti).

Talenti 2023. godine bili su:

Toma Kaplarević – kapiten generacije i reprezentacije Regiona Košarkaškog saveza CS za 2010. godište, na spisku reprezntacije Srbije i sa ekipom prvak Centralne Srbije prošle sezone.

Vukša Martić – golman RK Smederevo za 2010. godište, osvajač bronzane medalje na državnom prvesntvu u našem gradu sa starijom generacijom. On je vicešampion Srbije sa svojim godištem i MVP finala na velikom međunarodnom turniru održavnom prošle godine u Parizu. Sa bratom Lukom je član slekcije Centralne Srbije i na širem spisku za reprezentaciju Srbije u njegovom godištu.

Nađa Božin – RK Mladi radnik  – Tokom cele sezone se isticala dobrim igrama na, i ponašanjem van terena, da bi na državnom prvenstvu u sezoni 2022/23, među najboljim ekipama u zemlji, krunisala sve to. Tada je proglašena za najbolje desno krilo u Srbiji za svoj uzrast i izabrana u idealnu postavu prvenstva ujedno i sezone. Nađa je jedina devojčica sa teritorije Centralne Srbije koja se našla u idelanoj postavi. Sve ostale izabrane su sa teritorije Beograda ili Vojvodine.

Lazar Živanović – VK Smederevo – osvojio je bronzu na Balkanskom prvenstvu i prvenstvu Srbije u dubl skulu.

Strahinja Vasiljević – Karate klub SD Kombat, učesnik je Balkanskog prvenstva, prvak Srbije i osvajač prvog mesta na Kupu Srbije

Mina Ivković – JJK Ronin, vicešampionka je Balkana, šampionka Srbije koja je imala odlične nastupe na velikim međunarodnim takmičenjima.

Sofija Nikolić – Planinarski klub Čelik, prvakinja je Balkana u planinarskoj orijentaciji, pobednik Lige Srbije u planinarskoj orijentaciji. Osvojila je i prvo mesto na prvenstvu Srbije u orijentiringu na srednjoj distanci.

Petar Koćić iz istog kluba osvojio je treće mesto na Kupu Srbije i medalje sa međunaordnih takmičenja.

Nikolina Ivanović – Džudo klub Mladost Carina, izborila je prvo mesto na Evropskim borilačkim igrama i bila petoplasirana na školskom prvenstvu Srbije.

Bogdan Jevremović – Džudo klub Carina, prvak je Srbije u konkurenciji starijih pionira

Lazar Mladenović – Streljačka družina Smederevo, prvak Srbije u konkurenciji pionira i bronza u konkurenciji kadeta.

Nagrada za najboljeg mladog sportistu pripala je Nikoli Maksimoviću (BK Despot). On je omladinski i juniorski prvak Srbije i učesnik Evropskog i Svetskog prvenstva u Rumuniji i Jerevanu.

Najbolja mlada sportistkinja u 2023. je Lena Janković (RK Mladi radnik), članica reprezentacije, učesnik završnog turnira rerpezentacije za uzrast do 14 godina i član prvog tima Mladog radnika koji vodi na tabeli Prve lige Srbije Istok.

Streljačkoj družini Smederevo pripalo je priznanje za najbolju mladu mušku ekipu koja je prvak države u konkurenciji mlađih juniora pištoljem.

Sportski radnik godine je Milosav Pavlović koji je posle višegodisnje stagnacije obnovio fudbalski klub. Nakon majske tragedije koja je zadesilla klub i selo Malo Orašje, najviše se angažovao oko komemoracije nastradalih i očuvanja sećanja na njih.

Dragan Nikolić iz Planinarskog kluba Čelik dobitnik je nagrade za životno delo. U svom, 48 godina dugom sporstkom i takmičarskom stažu, sa ekipom Čelika dva puta je osvajao šampionat Jugoslavije u Planinarskoj orijentaciji.

Dragan je i višestruki prvak Srbije u Planinarskoj orijentaciji, počev od prve titule koja je osvojena na Rajcu 1976. godine. Pored planinarske orijentacije, višestruki je šampion i u Orijentiringu, kako u ligaškim takmičenjima, tako i na državnim prvenstvima.

Svojim rezultatima dao je nemerljiv doprinos uspesima PSK Čelik, višegodišnjem trendu osvajača šampionskih titula u orijentacionim sportovima.

Ogromno iskustvo je, kao trener, godinama prenosio na mlađe naraštaje. Organizovao je sa timom Čelikovih stručnjaka i takmičara školu orijentacije kroz koju je prošlo više generacija polaznika.

Kruna takmičarskih rezultata i trenerskog rada bio je izbor za selektora reprezentacije u Planinarskoj orijentaciji. Planinarski savez Srbije mu je time ukazao poverenje koje je on na najbolji način opravdao.

Sportski podvig godine u 2023.zabeležili su Sara Stokić i Kosta Nedeljković. Sara je iz FK Petlić, od januara ove godine član AC Milan i članica reprezentacije Srbije do 17 i 19 godina. Trenutno je u Milanu pa je priznanje preuzeo njen trener od prvog dana, Nikola Mladenović Džinka.

Kosta je fudbal počeo da igra sa šest godina u FK Petlić Smederevo. Sa 12 ga je put odveo u FK Crvena Zvezda gde je postao nezamenjiv član prvog tima. Učestovao u utakmicama Lige Šampiona sezona 2023/2024.  Redovan je i član reprezentacije Srbije.

Od januara 2024. godine postaje član Premijerligaša Aston Vile. Plaketu je primio njegov otac Ivan Nedeljković.

Trener godine je Dejan Pavić iz KBK SD KOMBAT. On je trener vicešampiona sveta i sa svojim klubom je i 2023. osvojio veliki broj medalja na domaćim i međunarodnim takmičenjima.

Sportista godine je Aleksandar Menković (KBK SD Kombat) vicešampion Evrope, a sportistkinja Klara Ribak (BK Smederevac), prvakinja Srbije u seniorskoj konkurenciji i na spisku za seniorsku žensku reprezentaciju Srbije.

Najbolja muška ekipa je Fudbalski klub Smederevo, novi član Prve lige Srbije u kojoj se trenutno nalazi u gornjem domu.

Priznanje za sveukupna dostignuća i razvoj smederevskog sporta uručeno je Veslačkom klubu Smederevo koji slavi jedan od vek od osnivanja. Iznedrio je mnogo asova, osvajača medalja sa velikih evropskih i svetskih takmičenja.

Veslači iz Smedereva bili su, svojeveremeno učesnici olimpijskih igara u Londonu ’48, Moskvi ’80, Sidneju 2000. i Atini 2004. godine.


foto: Savez sportova

Slične vesti

1 comment

Smederevac 26.02.2024 - 19:27

Kastrofalni rezultati…ni jedan klub u Saveznom rangu…a pre 10 god.fudbal, rukomet i odbojka..

Reply

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!